
Accountants kunnen klanten in het MKB de weg wijzen bij het vinden van geschikte alternatieve kredietroutes. Met nieuwe financieringsvormen – stapelfinanciering – betreden ook nieuwe dienstverleners en partnerschappen het speelveld. ABN AMRO bijvoorbeeld werkt samen met het relatief jonge NEOS Business Finance.
Grote bedrijven kunnen zich rechtstreeks op de kapitaalmarkt begeven met hun kredietvraag, maar voor het midden- en kleinbedrijf ligt die weg niet open. Het MKB klaagt dat banken de kredietkraan een paar slagen hebben dichtgedraaid sinds de crisis. Sindsdien is er veel aandacht voor crowdfunding, maar die financieringsvorm is weinig geschikt om grote bedragen bij elkaar te brengen. Verder worden kredietunies gevormd, en tot pakweg een half miljoen euro willen ook durfkapitalisten en business angels vaak wel instappen en er zijn mogelijkheden in de vorm van leverancierskrediet, lease en factoring.
Maar voor grotere bedragen moeten MKB-ers bij institutionele partijen aankloppen. Zo heeft een groep Nederlandse pensioenfondsen honderden miljoenen gestoken in speciale kredietfondsen voor kleine en middelgrote ondernemingen, deels met overheidsgarantie. Dan is er nog de BMKB, een overheidsgarantieregeling, waar banken ook aan meedoen.
Overgrote deel vreemd vermogen nog steeds bancair
Volgens Rolf Franke, director lending corporate banking bij ABN AMRO, is het overgrote deel van het vreemd vermogen bij Nederlandse bedrijven nog steeds bancair. ‘Maar de tijden zijn wel veranderd, nu er nu er extra focus op kredietrisico ligt. Verder worden de kosten van krediet hoger, omdat er onder de Basel 3-regels vanaf 2017 per krediet meer garantievermogen moet worden aangehouden’. Toch doen banken volgens hem, ook indien er sprake is van meer risico, ‘hun uiterste best’ om bedrijven te faciliteren. Bijvoorbeeld door in specifieke gevallen mee te werken aan stapelfinanciering, waarbij ze zelf een deel van de financiering verstrekken en het overige deel aan de rest van de markt of fondsen overlaten.
Dit artikel verscheen op 3 juni in Accountancy Vanmorgen. Lees hier het gehele artikel.