
Na het Britse besluit om de EU te verlaten hebben wij onze ramingen voor de economische groei, de rente, het pond sterling en de euro verlaagd. De onzekerheid is groot; daarom schetsen wij, naast onze nieuwe basisscenario, ook een negatief en positief alternatief scenario. In ons nieuwe basisscenario is de BBP-groei in 2017 in het VK circa 2% lager dan vóór Brexit, in de eurozone 0,6% en in de VS 0,3%
Binnen de eurozone verwachten wij de sterkste terugval in de periferie, Ierland, België en Nederland. Het Britse pond daalt in ons basisscenario naar 1,20 tegenover de dollar en de rente op 10-jaars Bunds naar -0,2%. Ons negatieve scenario gaat uit van inktvlektwerking naar de rest van Europa en een toegenomen vrees dat de eurozone / EU uiteenvalt; ons positieve scenario veronderstelt dat een grote schok uitblijft.
Nieuw basisscenario en alternatieve scenario’s na Brexit-besluit
De precieze politieke, economische en financiële gevolgen van het Britse besluit om uit de Europese Unie (EU) te stappen, blijven nog zeer onzeker. Op dit moment hebben we meer vragen dan antwoorden. De algemene richting lijkt wel duidelijk te zijn: de economische groei zwakt waarschijnlijk sterk af, vooral in het Verenigd Koninkrijk (VK), en de rentes en de koersen van het Britse pond en de euro bewegen zich waarschijnlijk naar lagere niveaus dan in ons scenario vóór het Brexit-besluit. In deze publicatie schetsen wij ons nieuwe basisscenario en maken we aannames voor de onderhandelingen tussen het VK en de EU en de omvang van het politieke besmettingsgevaar voor de rest van Europa. Omdat de situatie uiterst onzeker is, presenteren wij ook een negatiever en een positiever scenario.
Uitgangspunten voor basisscenario
Wij denken dat het VK tegen het einde van het jaar een beroep doet op artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, waarna de onderhandelingen van start zullen gaan. Deze onderhandelingen zullen niet eenvoudig zijn. Hoewel het economisch belang van zowel het VK als de EU gediend is met een akkoord over vrijhandel, lijkt de politiek zich in een andere richting te bewegen. Om andere landen te ontmoedigen het Britse voorbeeld te volgen, gaat de EU zich mogelijk hard opstellen in de onderhandelingen met het VK. Tegelijkertijd is het VK waarschijnlijk niet bereid een vrij verkeer van personen en andere regels te accepteren die de EU eist in ruil voor volledige toegang tot de interne markt. Deze aspecten vormen immers belangrijke redenen achter het ‘nee’ tegen de EU. De onderhandelingen worden waarschijnlijk moeilijk.
Wij gaan daarom ervan uit dat bij de onderhandelingen slechts langzaam vooruitgang wordt geboekt en dat de onzekerheid voorlopig nog wel even voortduurt. Bedrijven zullen zich voorzichtig opstellen – vooral in het VK – en minder investeren en minder personeel aannemen. In de loop van volgend jaar zou de onzekerheid geleidelijk moeten afnemen.
Lees deze Macro Visie verder op ABN AMRO Insights