
Het Brexit-effect op de olieprijs is nihil, maar vormt wel een risico voor de hele energiesector rondom de Noordzee. De gasprijzen gaan omhoog door extra vraag vanwege warm weer in de VS en de aanpassing van het productieplafond in Groningenveld.
Als gevolg van de ‘leave vote’ in het Verenigd Koninkrijk (VK) is de volatiliteit in de financiële markt toegenomen. Door de Brexit leiden politieke onzekerheid en risico-aversie tot grote bewegingen op aandelenbeurzen en valutamarkten. Toch blijft het effect op olie- en gasprijzen vooralsnog beperkt. Dit is ook niet zo vreemd. Immers, het VK is olieproducent, maar niet een hele grote. Met de productie van ongeveer 900 duizend vaten olie per dag is de VK goed voor nog niet één procent van de mondiale olieproductie.
Gevolg Brexit op olieprijs beperkt…
Als de lagere groeiprognoses worden doorberekend in de effecten die dat mogelijk zou kunnen hebben voor de mondiale vraag naar olie, dan blijkt dat ook deze beperkt zijn. Naar aanleiding van de Brexit hebben wij de macro-economische verwachtingen naar beneden bijgesteld. De nieuwe prognoses zijn te vinden in onze Macro Visie publicatie. De groeiverwachtingen voor het VK zijn met 2,0% verlaagd, die van de Eurozone met 0,6%, en de VS met 0,3%. Dit zou een netto effect hebben op de mondiale vraag naar olie van ongeveer -160.000 vaten olie per dag. Dit is een afname van 0,17%. De verwachte groei van de vraag naar olie lag op ongeveer 1,5% per jaar. Dit zou dus kunnen afnemen naar een groei van ca 1.3%. Hier komt bij dat het effect nog kleiner kan zijn omdat, zeker in de VS, de vraag naar olie toeneemt als gevolg van het ‘driving season’, zeker in combinatie met de relatief lage olieprijs.
..maar vormt risico voor hele energiesector rondom Noordzee, inclusief offshore wind
De olieprijs wordt de laatste twee jaar vooral gedreven door aanbod gerelateerde evenementen. De redenen voor de prijsstijging die we sinds januari hebben gezien waren verschuivingen in de posities van speculanten, maar vooral tijdelijke productie-storingen. Daarnaast hangt het mondiale overaanbod aan olie al jaren boven de markt, en dat is de reden geweest voor de enorme prijsdaling vanaf de zomer van 2014. De neerwaartse prijsrisico’s als gevolg van mogelijk minder vraag naar olie zijn na de Brexit toegenomen.
Lees de Energiemonitor Juli verder op ABN AMRO Insights