
De joint venture waarin Vodafone Nederland en Ziggo samen gaan, zal geleid worden door Jeroen Hoencamp. Ritchy Drost wordt de CFO.
Jeroen Hoencamp werkt nu als directeur van Vodafone in het Verenigd Koninkrijk, waar de Nederlander sinds 2013 actief is. Eerder had Hoencamp dezelfde functie bij Vodafone in Ierland, daarvoor was hij twaalf jaar in dienst bij Vodafone Nederland. Ritchy Drost werkt nu al als financieel directeur bij Ziggo, waar hij sinds vorig jaar actief is na een loopbaan van 17 jaar bij Liberty Global.
Zie ook: Fuserend Vodafone Nederland ziet topman vertrekken
De huidige Ziggo-ceo Baptiest Coopmans wordt geen bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf. Hij blijft aan tot de fusie haar beslag heeft gekregen en krijgt vervolgens een plaats in de Raad van Commissarissen, zo laten de bedrijven weten. De huidige CFO van Vodafone Nederland, Carmen Velthuis, zal aanblijven tot de fusie is afgerond. Wat ze daarna gaat doen, is nog niet bekendgemaakt.
Zorgen over joint venture
De Consumentenbond maakt zich overigens zorgen over het voorgenomen samengaan van Ziggo en Vodafone Nederland. Door de toenemende consolidatie in de telecommarkt blijft er op termijn te weinig concurrentie over. Na KPN komt er dan een tweede speler in Nederland die vaste en mobiele diensten kan aanbieden via eigen, landelijk dekkende netwerken. Volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond was Vodafone er in een eerder stadium zelf voorvechter van dat een derde partij nodig is voor voldoende keuzevrijheid voor consumenten. Nu zou slechts een ‘duopolie’ overblijven op de Nederlandse markt.
De Europese Commissie buigt zich momenteel over de gevolgen van de samenwerking op de telecommarkt. Begin juli diende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een verzoek in bij de commissie om het onderzoek uit te mogen voeren. Daardoor kan het wat langer duren voordat er een oordeel is over de plannen van de bedrijven.
Normaliter buigt de Europese Commissie zich over grensoverschrijdende fusies en overnames. De fusieplannen zijn gemeld in Brussel omdat beide bedrijven een hoge omzet hebben. Het is aan de Europese Commissie om te bepalen wie de zaak het beste kan behandelen.