
Wat weten we nu, één week nadat we beseften dat het VK besloten had uit de EU te stappen? Wat is er nog onzeker? Drastische verkrapping van financiële condities lijkt niet aan de orde nu een volgende ronde van mondiale verruiming eraan lijkt te komen. Het is vrijwel zeker dat de Britse regering het land inderdaad uit de EU zal leiden, al wordt het proces mogelijk pas in 2017 opgestart.
Hoogstwaarschijnlijk worden het harde en langdurige onderhandelingen. We hebben onze ramingen voor de economie verlaagd maar weten nog niet hoe groot de schok als gevolg van de onzekerheid zal zijn en ook niet in hoeverre de stemming overslaat naar de eurozone.
De situatie één week later
Een week geleden werd de wereld geconfronteerd met het Britse besluit om uit de EU te stappen. Dit creëerde grote onzekerheid en riep talrijke vragen op over hoe het verder zou gaan. Nu, een week later, brengen we de toestand in kaart en proberen we vast te stellen waarop we inmiddels beter zicht hebben en wat nog uiterst onzeker is.
De financiële condities verkrappen wellicht niet drastisch
Wat weten we tot nu toe? Om te beginnen de reactie van de markten: die was in de eerste dagen redelijk hoopgevend. Meteen na de uitslag werden aandelen weliswaar massaal verkocht, maar de grote indices hebben zich sindsdien in meer of mindere mate hersteld. Dat geeft hoopt dat de financiële condities niet drastisch zullen verkrappen, wat erg slecht voor de wereldeconomie zou zijn. Hoewel het waarschijnlijk nog te vroeg is om al te stellen dat de markten niet verder zullen dalen, lijkt het geen onredelijke aanname dat het effect van de Brexit bijna volledig in de koersen verdisconteerd is, als we tenminste uitgaan van een relatief gunstig scenario voor de rest van Europa. Bij een ongunstig scenario, waarin de Brexit uitgroeit tot een grote eurocrisis en beleggers vrezen dat de eurozone / EU uiteenvalt, is het einde van de marktcorrectie nog lang niet bereikt. In ons basisscenario, dat in lijn lijkt te zijn met de consensus, gaan we ervan uit dat de inktvlekwerking beperkt blijft.
Nieuwe ronde van wereldwijde verruiming
Een ander punt waarover intussen iets meer duidelijkheid is, betreft de bereidheid van centrale banken om over te gaan tot een nieuwe ronde van monetaire verruiming. Dit is een van de factoren die het beleggersvertrouwen hebben gesteund.
Lees deze Macro Weekly verder op ABN AMRO Insights