
Topinkomens zijn vorig jaar minder sterk gestegen. Volgens deskundigen heeft de maatschappelijke ophef over de salarissen daarmee te maken. Daarnaast lijkt de Wet Normering Topinkomens zijn werk te doen.
De topinkomens zijn in Nederland vorig jaar opnieuw opgelopen, maar niet zo sterk als in eerdere jaren, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van De Volkskrant. De totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg in doorsnee 4,25 procent, hun vaste salaris was 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens deskundigen begint het er na jaren van grote stijgingen en maatschappelijke ophef op te lijken dat de beloning – incidentele uitschieters daargelaten – wordt gematigd. Een bestuursvoorzitter verdiende vorig jaar in doorsnee 737 duizend euro, 30 duizend meer dan een jaar eerder. De bonussen stegen nog wel stevig, met 12,7 procent tot gemiddeld 325 duizend euro.
Maatschappelijke ontwikkelingen
Volgens beloningsdeskundige Camiel Selker van Focus Orange lijkt het erop dat de commissarissen – die over de beloning van de bestuurders gaan – de maatschappelijke ontwikkelingen een grotere rol laten spelen. ‘De buitenlandse bedrijven, waar die maatschappelijke rem er minder is, stijgen harder. Er zullen vast nog wel uitschieters komen bij de variabele beloning als de resultaten weer eens flink knallen. Maar de beleidslijn is gematigd.’
Grote verschillen
Uit het onderzoek blijkt overigens wel dat er grote verschillen zijn tussen het bedrijfsleven en de rest. Bij enkele beursgenoteerde bedrijven – zoals Heineken, Randstad en ING – steeg de beloning explosief. Bij onder meer Eneco, GasTerra, Tennet, de NS, toezichthouder AFM en de SNS Bank was de beloning echter lager dan een jaar eerder. De Wet Normering Topinkomens voor de (semi)publieke sector en de pogingen om de salarissen bij staatsgerelateerde bedrijven te matigen, lijken daarmee succes te hebben.