
Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument gemiddeld goedkoper dan een jaar eerder. De inflatie in Nederland daalde in juli naar -0,3 procent. Met andere woorden: uw geld is meer waard. Het feest zal echter niet lang duren, als we econoom Nico Klene mogen geloven. ‘Over één of twee maanden is het voorbij.’
Nico Klene, senior-econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, noemt de negatieve inflatie niet meer dan een samenloop van omstandigheden. ‘De daling die we nu gezien hebben, heeft deels met toevalligheden te maken. De daling van de inflatie die we nu hebben gezien, is deels veroorzaakt doordat de stijging van de huren lager uitvalt dan een jaar geleden. Dat wordt eens per jaar verhoogd. Dus dat effect draag je twaalf maanden mee.’ De woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2016 waren de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 2,4 procent. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie.
Zie ook: Loopt de mondiale inflatie op?
Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen zorgt voor een verlaging van de inflatie. In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli was met 0,5 procent minder sterk. Klene verwacht allerminst dat het verlagende effect op de inflatie blijvend is. ‘Het is een heel beweeglijk component. Ik zie geen reden aan te nemen dat het negatieve effect bij voedingsprijzen de komende maanden gecontinueerd blijft. Waarschijnlijk wordt het effect de komende maand(en) gecorrigeerd en komt het daardoor vanzelf op een hoger inflatiecijfer uit.’
‘Olieprijs krikt inflatie op’
Heel lang zal Nederland niet van de negatieve inflatie kunnen ‘genieten’, als we mogen vertrouwen op de voorspelling van Klene. ‘Ik denk dat deze negatieve inflatie van heel korte duur zal zijn. Ik houd het erop dat het over één à twee maanden weer voorbij is en dat we dan weer in een kleine plus zitten. Dan zou het effect ook klein zijn. Bovendien denken wij ook dat de olieprijs gaat stijgen.’ Klenes collega Hans van Cleef collega denkt dat de prijs in het laatste kwartaal flink omhoog gaat en volgend jaar wat verder stijgt. Dat zal het inflatiecijfer ook opkrikken.
Winstmarges onder druk
Het feit dat de prijzen weinig stijgen, kan volgens de econoom ook een indicatie zijn voor de winstmarges van bedrijven. ‘Als bedrijven niet in staat zijn om hun prijzen zoveel te verhogen als ze zouden willen, dan zien we dat terug in een matige, zelfs negatieve inflatie. Dat betekent dat de winsten onder druk staan of minder stijgen dan wenselijk is. Een deel van de lage inflatie die we nu al ruime tijd zien in Nederland en de eurozone, heeft te maken met gedaalde energieprijzen.’ Klene geeft aan dat ook na correctie van het effect van voedingsmiddelen en de prijs van energie, er sprake is van inflatie. ‘Dat die nu al geruime tijd zo laag is, heeft te maken met het feit dat we nog niet zo lang geleden te maken hebben gehad met een recessie en de economie nog altijd niet terug is op het niveau wat eigenlijk normaal is,’ aldus de ABN AMRO-man.