
Telecombedrijven sporen zakelijke klanten aan om te digitaliseren, maar de sector zelf dreigt achterop te raken. ‘De hoogtijdagen zijn voorbij en komen niet meer terug.’
De afgelopen decennia waren goed voor de telecomindustrie. Dankzij de opkomst van het internet en technologische ontwikkelingen, zoals glasvezel en smartphones was er sprake van aanhoudende groei. Consumenten en zakelijke klanten wilden immers meer data, snellere verbindingen en een betere dienstverlening. Die hoogtijdagen zijn voorbij en komen niet meer terug, blijkt uit de publicatie Simplify, digitize, consolidate — or else: The new paradigm for telecoms, een samenwerking van PwC met Strategy&.
Zie ook: Fuserend Vodafone Nederland ziet topman vertrekken
Geruime tijd waren telecomaanbieders voorlopers op het gebied van digitaliseren, maar die groei is gestagneerd. Uit het onderzoek blijkt dat ze met verouderde IT-systemen werken in pre-digitale bedrijfsculturen en concurrentie hebben van OTT-spelers (Over The Top, zoals Youtube, Netflix, Videoland) die een bredere dienstverlening aanbieden. De uitdagingen voor de telecomsector zijn terug te voeren tot drie begrippen: vereenvoudiging, digitalisering en consolidatie.
‘Begrip digital leeft’
Steven Pattheeuws, adviseur bij Strategy&, signaleert dat op het gebied van vereenvoudiging de laatste jaren flinke stappen zijn gemaakt, maar er nog veel onontgonnen terrein is. ‘Zorgen voor een radicale kostenreductie is binnen dit thema op dit moment de belangrijkste uitdaging.’ Over digitalisering maakt hij zich meer zorgen. ‘Het begrip digital leeft, maar heeft binnen de telecombranche te weinig grote stappen gemaakt. De situatie is niet heel anders dan vijf jaar geleden.’ Een belangrijke ontwikkeling binnen consolidatie is samenwerken op schaal.
Kansen voor inkomsten
Telecommaatschappijen kunnen ook meer inkomsten genereren uit niet-traditionele diensten. ‘Dat gebeurt nu nog te weinig’, zegt Pattheeuws. ‘Op het gebied van security, smart life en video on demand zijn telecomoperators nu nog nauwelijks actief, terwijl ze hierin wel hun rol kunnen pakken.’ Dat is ook noodzakelijk want klanten willen steeds minder betalen voor bijvoorbeeld internet en belminuten. ‘Een internetverbinding is veel sneller dan vijf jaar geleden, maar het levert niet meer op. Het is nu tijd om grote digitale stappen te gaan maken om te kunnen overleven.’ Daarvoor moeten ze een digitale strategie bedenken en de juiste capaciteiten bouwen of aankopen om die strategie in zijn geheel in de organisatie te kunnen doorvoeren.