
De onzekerheid rond het Brexit-referendum drukt de groei van de wereldeconomie, maar dat is niet de enige oorzaak. Ook de door schuldopbouw gedreven groei zorgt voor spanning op de mondiale economie.
De groei van dit en volgend jaar van wereldeconomie en de wereldhandel is ‘voorzichtig’, zo becijfert het Centraal Planbureau (CPB). In 2017 wordt de Europese economische groei gedrukt door de toegenomen onzekerheid door het Brexit-referendum. De inflatie in het eurogebied blijft heel laag, doordat er nog veel onbenutte productiecapaciteit is. De stijgende olieprijs stuwt deze volgend jaar echter iets omhoog.
Zie ook: Wereldeconomie groeit minder sterk dan gedacht
Ook laten de Chinezen zich niet ongemoeid. De onzekerheid over de ontwikkeling van de Chinese economie vormt een neerwaartse risico voor de wereldeconomie. In China bestaat een kans op een abrupte correctie van de door schuldopbouw gedreven groei. De problemen in de Nederlandse bankensector heeft ook zijn weerslag op de mondiale economie.
Zwarte cijfers overheid
De Nederlandse economie groeit in de periode 2018-2021 gemiddeld met 1,7 procent per jaar. Dit maakt een lichte daling van de werkloosheid naar 5,5 procent in het eindjaar mogelijk. De rente en inflatie lopen licht op, maar blijven laag. De overheidsbegroting schrijft zwarte cijfers, met een positief EMU-saldo van 0,9 procent in 2021, een schuld die afneemt naar 52 procent en een houdbaarheidsoverschot van 0,4 procent.