
Het herstel van de Nederlandse economie zet door. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). Uit de Miljoenennota 2017 en de Macro Economische Verkenning 2017 blijkt een lichte groei van 1,7 procent, een stijgende inflatie en een langzame groei van de wereldhandel. In deze publicatie gaat ABN AMRO dieper in op de Macro Economische Verkenning 2017 en Miljoenennota 2017.
Macro Economische Verkenning 2017
- De economie groeit in 2016 en 2017 met 1,7%
- Het CPB verwacht daarmee iets meer groei dan ABN AMRO
- De groei van de wereldhandel vertraagt heel licht in 2017
- Bijdrage aan de groei van de uitvoer neemt af in 2017
- De consumptiegroei loopt in 2017 weer op – door een stijging van de reële lonen en het herstel van de woningmarkt
- De inflatie gaat oplopen door stijgende invoerprijzen
- De werkloosheid daalt niet verder
Miljoenennota 2017
EMU-tekort daalt naar 0,5% van BBP dankzij eerdere ombuigingen en economische groei – ondanks lagere gasbaten
Overheidsschuld daalt naar 62% van het BBP in 2017
Door extra maatregelen neemt de koopkracht voor vrijwel iedereen toe
EUR 1,5 mld extra vrijgemaakt voor veiligheid en justitie, zorg, defensie, onderwijs, armoede kinderen
Opnieuw is het beleid van het kabinet procyclisch
Ten aanzien van het verstevigen van het groeivermogen van de economie is het kabinet minder ‘activistisch’
Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat het onderliggende herstel van de Nederlandse economie doorzet. De Nederlandse economie kan in 2017 met 1,7% even hard groeien als in 2016. Opnieuw wordt de groei geremd door de verdere verlaging van de gaswinning – met 0,2%-punt. Ook de uitslag van het Brexit-referendum drukt de groei.
Economisch beeld
Het CPB voorziet dat de wereldhandel langzaam zal groeien. Dat heeft te maken met de matige groei van de wereldeconomie. Met name de groei in de opkomende economieën is aan de lage kant. Bovendien wordt de groei van de eurozone wat gedrukt door het Brexit-besluit. Gevolg zal zijn dat de uitvoer slechts beperkt – iets minder dan in 2016 – bijdraagt aan de groei van de Nederlandse economie.
De groei van de particuliere consumptie blijft dit jaar flink achter bij de toename van het beschikbaar inkomen. De besparingen lopen dus op. In 2017 kan de consumptie wat meer toenemen dan dit jaar, mede dankzij de stijging van de reële lonen en het verdere herstel van de huizenmarkt.
Door de reële loonstijging en de expansie van de werkgelegenheid verbetert het reëel beschikbaar inkomen in 2017 met 1,2%. Dat is duidelijk minder dan dit jaar. Dat komt vooral door de forse belastingverlaging van dit jaar, die er volgend jaar níet is. De consumptie neemt in 2017 naar verwachting harder toe dan het beschikbaar inkomen. Een deel van de inkomensgroei van 2016 wordt dus pas in 2017 besteed.
De groei van de bedrijfsinvesteringen neemt in 2017 af, na de krachtige groei in de voorgaande twee jaren. Dat heeft mede te maken met de onzekere economische vooruitzichten. Ook de investeringen in woningen groeien minder, na de uitbundige groei in (vooral) 2015 en 2016.
De afname van de werkloosheid zet in 2017 niet door. Bedrijven worden voorzichtiger met het aannemen van personeel, waardoor de groei van de werkgelegenheid afneemt. Maar er komen wel meer personen bij op de arbeidsmarkt en daardoor blijft de werkloosheid stabiel.
Het CPB wijst erop dat de ‘neerwaartse risico’s’ voor de mondiale groei overheersen. Denk aan de mogelijke gevolgen van probleemleningen bij veel Europese banken, terroristische aanslagen en de oplopende schuldenlast van China. Ook hebben de centrale banken minder mogelijkheden om het beleid te verruimen als er een schok zou komen.
De groeiramingen van ABN AMRO zijn iets lager dan die van het CPB. Maar onze visie is niet wezenlijk anders.
Miljoenennota 2017: tekort en schuld nemen verder af
De Miljoenennota laat zien dat de overheidsfinanciën in 2017 flink verder verbeteren. Dit is te danken aan de ombuigingen waartoe het kabinet bij het begin van de regeerperiode heeft besloten en aan de economische groei.
Lees de analyse over het beleid op hoofdpunten verder op ABN AMRO Insights