
Op de Global Innovation Index is Nederland gezakt van de vierde naar de negende plaats. Veel executives zijn bang dat door disruptieve innovaties een belangrijk deel van hun inkomsten op het spel staat.
Op de jaarlijkse innovatie-index heeft Nederland een behoorlijke sprong neerwaarts gemaakt. Voor het eerst in lange tijd is ons land namelijk uit de top-5 geduikeld. De innovatieve koppositie is overigens al jaren in handen van Zwitserland.
Zie ook: Interview IBM: ‘CFO moet leidersrol pakken bij innovatieprogramma’s’
Nathan Burgers en Lilia Planjyan, partner en consultant bij A.T. Kearney – kennispartner van de Global Innovation Index – hebben op consultancy.nl de belangrijkste bevindingen op een rijtje gezet. Zo blijkt dat 60 procent van de geïnterviewde executives gelooft dat door digitalisering, Internet of Things, Artifical Intelligence en andere disruptieve innovaties, 20 procent van hun inkomsten op het spel staat als ze hun werkwijze ten opzichte van innovatie niet aanpassen. Naast de groeikansen die innovatie zou moeten opleveren is het op orde hebben van innovatiemanagement kennelijk ook van groot belang om huidige concurrentieposities te handhaven.
Interne governance structuren
Zo’n 70 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat hun innovatieprocessen steeds meer globaal worden. Een van de belangrijke succesfactoren daarbij is de samenwerking tussen klanten, start-ups en academische instellingen. Aan de andere kant geeft meer dan de helft aan dat hun interne capaciteiten om op globale schaal innovaties te managen redelijk, slecht of zeer slecht zijn. Verder blijkt dat op dit moment de interne governance structuren en processen, en hun vaardigheid om globale innovatiepartnerships te vinden, niet adequaat zijn.