
Deze eeuw hebben werknemers 5,1 procent te weinig loon ontvangen, heeft de Rabobank berekend. DNB en vakbonden vinden dat het afgelopen moet zijn met loonmatiging, VNO-NCW is faliekant tegen loonstijgingen.
De economen van de Rabobank komen uit op een gemiddelde loonachterstand van 5,1 procent sinds de eeuwwisseling, ondanks een totale economische groei van bijna 8 procent in de afgelopen vijftien jaar. ‘Het beeld dat opdoemt, is er een van langjarig achterblijvende beloning van werknemers. Het vrij besteedbare inkomen van huishoudens ligt relatief laag ten opzichte van ons BBP. We zijn dus een rijk land, terwijl huishoudens relatief weinig vrij kunnen besteden.’
Zie ook: Een flinke loonstijging is geen zekerheidje in de financiële sector
En volgens de economen wordt het er ook niet beter wordt. ‘Zonder overheidsbeleid zal de koopkracht de komende jaren niet toenemen. Vooral werknemers in de bouw-, transport- en opslagsector hebben een achterstand in beloning opgelopen terwijl de arbeidsproductiviteit flink toenam.’
‘Werkloosheidsrecept’
Betekent dat dat de bedrijven aan zet zijn? De Nederlandse Bank (DNB) heeft al eerder geroepen om de lonen sterker te laten stijgen. De vakbonden FNV en CNV omarmen het oordeel van DNB dat er een eind moet komen aan de loonmatiging in Nederland. Volgens Gijs van Dijk, vicevoorzitter FNV, is het hoog tijd dat de beloningen omhoog worden geschroefd. ‘Werkgevers en opdrachtgevers hebben veel meer ruimte om lonen en tarieven voor vakmensen te verhogen.’ Volgens VNO-NCW-directeur Cees Oudshoorn is er daarentegen geen enkele sprake van onderbetaling. ‘En hogere lonen zijn ook nog eens een recept voor meer werkloosheid’, sprak hij eerder.
Afgelopen juli kwam het CBS al met cijfers waaruit bleek dat de loonkosten in twintig jaar niet zo laag zijn geweest. Volgens de twee vakbonden brokkelt de prijs van arbeid onder meer af door de flexibilisering ervan. FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn zei toen dat ‘werkgevers de koopkracht en het economisch herstel ondergraven’.