
Verlaging van de vennootschapsbelasting, vermindering van de regeldruk en een fiscaal aantrekkelijker manier om afscheid te nemen van pensioen in eigen beheer. Dat heeft Prinsjesdag ondernemers onder meer gebracht.
Het plan is om de eerste schijf van de vennootschapsbelasting in stappen te verlengen. Dat betekent dat in 2018 de eerste schijf van 20 procent naar 250.000 euro gaat (nu: 200.000 euro). In 2020 komt de grens voor de eerste schrijf op 300.000 euro te liggen en een jaar later op 350.000 euro.
Innovatie
Om innovatie te stimuleren, komt er vanaf 2017 extra budget voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO beschikbaar. Het kabinet wil 33 miljoen euro extra uittrekken aan financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling, waarmee het totaalbedrag op 1,2 miljard euro komt. In het verlengde hiervan moet het voor startende bedrijven makkelijker worden om door te groeien tot een zogenoemde scal-up. Vanaf volgend jaar resulteert dit in een meer gunstige gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven (27 miljoen euro extra), waardoor deze ondernemingen meer geld overhouden om de in de eigen onderneming te investeren. Daarnaast maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij voor een regeling om samen met private investeerders te investeren in startups en het mkb.
Het kabinet verwacht verder dat het de kabinetsdoelstelling om de regeldruk voor bedrijven en burgers te verminderen met 2,5 miljard euro zal realiseren.
Eenvoudiger met pensioen
Het Belastingplan bevat een wetsvoorstel dat het voor ondernemers makkelijker moet maken op een fiscaal aantrekkelijke manier afscheid te nemen van het pensioen in eigen beheer. De pensioenregeling voor directeur-grootaandeelhouders is nu te complex en vergt veel administratie. Ook zorgt de zogenoemde dividendklem ervoor dat geld in het eigen bedrijf blijft vastzitten.
De premie voor het gebruik van de Borgstelling voor het MKB, de zogeheten BMKB, wordt verhoogd. Bij de BMKB staat de overheid borg voor bedrijfsfinanciering. Banken geven eerder een lening als de overheid voor een deel garant staat. Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn not amused.
Verder wordt het minimumjeugdloon voor 21- en 22-jarigen stapsgewijs afgeschaft vanaf 2017 en dat heeft ook invloed op werkgevers. De subsidieregeling Liv (lage inkomensvoordeel) wordt wel verruimd om bedrijven te compenseren voor de hogere loonkosten.