
De opkomst van big data maakt dat bedrijven zich moeten transformeren in een datagedreven organisatie. Zo’n organisatie schaft hiërarchie en organisatorische silo’s rigoureus af en moet daardoor ook het begrip control heel anders invullen.
Big data is de puberteit ontgroeid, daarmee breekt ook een nieuwe uitdaging aan. Bestuurders beginnen zich te realiseren dat het niet (alleen) gaat om het realiseren van een aantal succesvolle big-datatoepassingen, het gaat om het bouwen van een organisatie die echt datagedreven is. Een organisatie die daarmee ook is voorbereid op de tijd waarin zogenoemde platformoplossingen een steeds dominantere rol gaan spelen. Waarde wordt daarbij voornamelijk buiten de ‘muren’ van de organisatie gecreëerd in plaats van daarbinnen.
Zie ook: Hoe big data en agile tot overwaardering van bedrijf kunnen leiden
De winnaar is niet degene die de controle heeft over de fysieke resources maar degene die afstemming van vraag en aanbod goed orkestreert op individueel niveau. Uber maakt voor iedereen tastbaar hoe dat in de praktijk werkt. Het is geen taxibedrijf, maar een informatieverwerkend platform waar vraag en aanbod worden afgestemd. Zonder ook maar één taxi te kopen heeft het bedrijf het potentieel om een enorme macht over de taxiwereld te verkrijgen.
Hoe bouwen we zo’n organisatie?
De million dollar question is: hoe bouwen we zo’n organisatie? Eenvoudige antwoorden zijn er niet, want zo’n transformatie is ingrijpend. Het gaan in ieder geval verder dan technologie. Technologie is belangrijk voor digitale business, maar is slechts een van de elementen, naast onder meer mensen en processen. Eigenlijk is het zaak om de hele focus van de organisatie te veranderen. Het gaat niet meer als eerste om het creëren van waarde binnen de eigen organisatie, maar om het stimuleren van een ecosysteem dat zo veel mogelijk inspeelt op de behoefte van de gebruikers. Als zich een succesvol platform vormt, volgt financiële winst vanzelf.
Permanente ontdekkingstocht
Een andere basisvoorwaarde voor succes is flexibiliteit. De digitale wereld blijft zich nog steeds in hoog tempo ontwikkelen en het is dan ook niet haalbaar een blauwdruk te ontwikkelen van hoe (de rol in) het platform er precies gaat uitzien en welke toepassingen daarvoor moeten worden gebouwd. Er is meer sprake van een permanente ontdekkingstocht en dat vergt meer flexibiliteit dan veel organisaties momenteel aankunnen. We zien dat in de praktijk van big-dataprojecten: de potentiële mogelijkheden van big data zien er bij een pilot fantastisch uit maar blijken in de praktijk alleen met de grootst mogelijke moeite te implementeren.
Behoefte aan cellenstructuur
De inrichting van processen en routines is vaak erg star – mede als gevolg van de IT-systemen die deze processen definiëren. Het vergt veelal maanden om deze te veranderen en daarmee echt de vruchten te plukken van big data. Om in te spelen op de nieuwe realiteit moet een organisatie permanent in verandering zijn – net als de wereld om ons heen – en processen aanpassen aan de resultaten en kansen die voortvloeien uit data-analyse. Een hiërarchische organisatie kan dat niet goed, er is behoefte aan een cellenstructuur, een netwerk van cellen dat snel kan reageren op veranderingen.