
De Europese Unie en Canada geloven nog steeds in de vrijhandelsovereenkomst CETA. Europese Unie-president spreekt zijn goede hoop uit op het sociale medium Twitter.
Donald Tusk denkt dat het nog steeds mogelijk is dat de Europese Unie en Canada donderdag het CETA-verdrag ondertekenen. Dat laat Tusk weten in een tweet.
Together with PM @JustinTrudeau, we think Thursday's summit still possible. We encourage all parties to find a solution. There's yet time.
— Donald Tusk (@eucopresident) 24 oktober 2016
Zie ook: Leiderschap in 4 citaten: kan de CFO betekenis geven?
Wallonië blijft vooralsnog fel tegenstander van het verdrag. Dit bemoeilijkt de positie van Belgisch premier Charles Michel. Hierdoor kan hij de overeenkomst niet ondertekenen. In de wet staat namelijk vastgelegd dat alle Belgische overheden toestemming moeten geven. Het Waalse en Brusselse gewest en de Franstalige gemeenschap zijn echter nog niet overtuigd van CETA. De Waalse premier Paul Magnette wil zich niet onder druk laten zetten. De Walen willen de aan het verdrag gehechte verklaring met juridische garanties die hun zorgen moet wegnemen in alle rust bespreken.
Impuls handelsrelaties
Hierdoor blijft België het enige land dat nog niet het verdrag heeft ondertekend. Alle andere 27 lidstaten, waaronder Nederland, hebben inmiddels hun handtekening gezet. Na jarenlange onderhandeling zien Europa en Canada CETA als erg belangrijk, vanwege de verwachte impuls voor de onderlinge handelsrelaties.