
De ECB gaat mogelijk haar ‘rentevloer’ loslaten. De ECB kondigde begin september geen verruiming aan. Velen (ook ABN AMRO) hadden verwacht dat zij zou meedelen langer door te gaan met het opkopen van obligaties dan tot maart 2017. Maar de deur naar actie staat wel open: ECB-president Draghi zei dat diverse comités de mogelijkheden bekijken die een soepele uitvoering van het opkoopprogramma moeten waarborgen.
Volgens Draghi was het niet nodig om in actie te komen, maar de ECB ‘staat klaar, is bereid en in staat’ actie te ondernemen. Verder bevestigde hij de noodzaak om door te gaan met de stevige monetaire ondersteuning om de inflatie zo snel mogelijk richting 2% te krijgen. Volgens de laatste ECB-staframingen zou de inflatie in 2018 echter nog altijd duidelijk onder de 2% liggen. ABN AMRO denkt dat de groei in de eurozone momenteel te gematigd is voor voldoende opwaartse druk op de inflatie.
De bank verwacht daarom dat de ECB maatregelen zal aan-kondigen – vermoedelijk in december. Waarschijnlijk zal zij haar opkoopprogramma verlengen naar september. Mogelijk gaat zij ook obligaties opkopen met een rendement lager dan -0,4% (niveau van de depositorente). Daarmee vergroot de ECB ‘de vijver waarin zij kan vissen’ [1]. Zonder extra maat-regelen loopt de ECB bij het huidige opkoopbedrag voor eind maart 2017 tegen de grens aan, zo schat de bank: er is dan nog te weinig geschikt papier beschikbaar om op te kopen.
De driemaands-Euriborrente is in september nauwelijks van zijn plaats gekomen. Net als in augustus daalde deze rente minder dan één basispunt. Bij een depositotarief van -0,4% is er nog wat ruimte voor een heel lichte verdere rentedaling. Minstens tot eind 2017 jaar zal de rente dan zo laag blijven.
Loslaten rentevloer: lange rente kan nog iets dalen
De Nederlandse tienjaarsrente is vorige maand drie basis-punten gedaald. Nadat de ECB onverwacht geen maatregelen aankondigde, liep de rente iets op, maar later in de maand daalde deze weer. Dat had onder meer te maken met de naar beneden aangepaste verwachtingen over het rentebeleid van de Fed. En in de laatste week van de maand drukten de problemen rond Deutsche Bank de rente.
Op korte termijn kan de tienjaarsrente wat dalen. In de loop van 2017 zal de rente echter weer iets stijgen, mede door de oplopende rente in de VS en de economische groei in de eurozone.
ABN AMRO denkt dat het eventueel loslaten van de ‘rentevloer’ door de ECB invloed zal hebben op obligaties met korte looptijden: de twee- en vijfjaarsrente zal wat worden gedrukt. De vraag naar dertigjaarsobligaties zal daarentegen afnemen, waardoor die rente iets kan oplopen. Het effect op de tienjaarsrente is waarschijnlijk per saldo neutraal.
Euro beweegt voorlopig tussen USD 1,05 en 1,15
De euro bewoog vorige maand, net als in augustus, dichtbij USD 1,12. ABN AMRO denkt dat de euro in de komende kwartalen blijft schommelen tussen USD 1,05 en 1,15. Dit heeft te maken met de visie van de bank op de economische groei en de rente. De groei ligt zowel in de VS als in de eurozone voorlopig onder het trendmatige groeitempo (in de VS zelfs nog iets meer dan hier); en het aantal renteverhogingen in de VS blijft voorlopig beperkt.
___________________________________________________________________________________________
[1] Er zijn meer mogelijkheden om dat te bereiken, maar die zijn volgens ABN AMRO minder waarschijnlijk – deels omdat ze gevoelig liggen, zoals het loslaten van de zogeheten kapitaalsleutel. (Deze weerspiegelt het aandeel van een land in de totale bevolking én het BBP van de EU.) De kapitaalsleutel wordt gebruikt als verdeelsleutel om te bepalen hoeveel staatspapier er van ieder land mag worden gekocht.
Dit is het tarief waartegen banken overtollige middelen kunnen ‘parkeren’ bij de ECB. Deze rente wordt momenteel gezien als de bodem voor de geldmarktrente.
OP ABN AMRO Insights staat een pdf van deze Visie op Rente en Euro inclusief grafieken.