
De accountant kan extra handen en voeten goed gebruiken bij de bestrijding van de risico’s van fraude, witwassen, terrorisme en corruptie. De risico-analyse hiervan vraagt namelijk om meerdere disciplines. Hoogleraar Pieter Diekman betwijfelt of een CEO daarvoor de uitgelezen persoon is.
Dat zegt Peter Diekman, in zijn oratie als hoogleraar forensic accounting aan de universiteit van Curaçao. Een multidisciplinaire risico-analyse is een vereiste volgens Diekman om een gedegen inschatting van de risico’s van fraude, witwassen, terrorisme en corruptie te kunnen maken.
De accountant moet daarbij echter niet alleen staan. Specialisten zoals psychologen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Op die manier kan de accountant zijn rol als poortwachter beter vervullen.
Zie ook: ‘Samenwerking internal auditors en externe accountant moet beter’
Multidisciplinaire analyses kunnen de onderkenning de risico’s van financieel economische criminaliteit significant ondersteunen. Samenwerking met andere disciplines is daarbij essentieel, maar juist daar zit de crux.
Volgens Diekman hebben bestuursleden en seniormanagers in ondernemingen vaker psychopathische en persoonlijkheidsstoornissen. Hij maakt zelfs de vergelijking met gedetineerden. ‘Een psychopaat vindt zichzelf heel normaal.’ Zij hebben daardoor juist de neiging om mee te werken aan een dergelijke risico-inschatting.
Hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en hormoonhuishouding
Sociaal psycholoog Naomi Ellemers erkent dat mensen niet in staat zijn om volledig objectief een oordeel te vellen. ‘Emoties spelen een grotere rol bij besluitvorming dan veel mensen denken en dat schakel je echt niet uit met meer professionaliteit.’
Het erkennen van feilbaarheid is een belangrijke stap. Ellemers: ‘Het is vaak ook een lastige. Hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en hormoonhuishouding maken typische wisselingen door wanneer mensen aan besluitvorming werken onder bijvoorbeeld gespannen of juist ontspannen omstandigheden.’