
De bonus van NXP-CEO Rick Clemmer zorgt voor flink wat ophef. De Amerikaan incasseert zo’n 391 miljoen euro bij de overname door Qualcomm. Minister Dijsselbloem gruwt van de hoogte van het bedrag en noemt het zelfs ‘buitenproportioneel’. Het is echter de vraag of dat daadwerkelijk zo is.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de bonus, mits de overname doorgaat, van NXP-topman Rick Clemmer een ‘idioot hoog bedrag’. Dijsselbloem spreekt in gesprek met RTLZ zelfs van ‘een buitenproportioneel bedrag’. ‘Het staat in geen verhouding tot wat deze persoon heeft gedaan voor het bedrijf.’
Zie ook: ‘CFO’s willen financiële toppers behouden met salarisverhoging en bonussen’
De bonus bestaat uit de waarde van de aandelen en optierechten die hij als beloning heeft gekregen voor zijn werk bij NXP. Hij kan zijn aandelen en opties verzilveren zodra de overname is afgerond, maar de waarde staat nu al vast omdat NXP en Qualcomm het eens zijn over een overnamesom van 110 dollar per aandeel.
Keine Ahnung
NCD-directeur Gerard van Vliet schetst een genuanceerder beeld. ‘Het is aan de aandeelhouders om daarover te oordelen. Is de bonus rechtvaardig? Ik heb geen idee. Hij heeft ooit die opties ontvangen. Als opties het goed doen, worden ze wat waard. Als ze niks doen, is het een lege huls. Op dat niveau gebeuren er nou eenmaal rare dingen waarvan je denkt er gaat meer fout dan goed. Als je je bedenkt dat 80 procent van de fusies en overnames mislukt, nadat bonussen zijn verleend, wat is dan rechtvaardig?’
‘Niet erg sociaal’
Tegenover NOS zegt hoogleraar Hans Schenk, gespecialiseerd in overnames en fusies, dat de hoogte van het bedrag niet onrechtmatig is. ‘Het is heel gebruikelijk dat topmensen in het bedrijfsleven aandelen en opties krijgen, die ze mogen verzilveren zodra het bedrijf verkocht is.’ Daarbij vermeldde Schenk dat de hoogt ‘misschien niet erg sociaal’ is.