
Het rumoer rond een Brexit en het verkiezingsgeweld van Donald Trump en Hillary Clinton laten hun sporen na in de wereldeconomie. Landen met nauwe banden met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zoals Nederland, ondervinden hinder van de economische onrust.
Het vertrouwen in de wereldeconomie daalt door de weinig chique verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten en een eventueel vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Grant Thornton-CCO Sebo Havinga heeft dat met name zijn weerslag op de economische veerkracht. ‘Politieke gebeurtenissen zoals de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen veroorzaken onrust in de wereldeconomie. De veerkracht en flexibiliteit van bedrijven over de gehele wereld staat hierdoor onder druk. Bedrijven houden over het algemeen niet van onzekerheid, en dat is nu net wat er momenteel heerst in de wereld.’
Zie ook: Europese CFO’s laten zich niet gek maken door titanenstrijd Trump en Clinton
Volgens Havinga slaat de Britse rem op de economie op de omringende landen. Nederland als bedrijvige handelspartner van de Britten zal hier de gevolgen van merken. ‘Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk verwachten dat de groei van hun economisch vermogen afremt. Dit gebrek aan optimisme zien we terug in de verwachting dat de economische resultaten afnemen.’ Wereldwijde politieke gebeurtenissen zoals Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen beginnen een domino-effect te hebben op de wereldeconomie.
beperking van verrassingen
De CCO durft nog niet te spreken van concrete effecten. ‘Hoe huidige politieke gebeurtenissen zich ontwikkelen, is pas over langere tijd merkbaar. In afwachting van het verdere verloop is het belangrijk dat beleidsmakers in gesprek blijven met dienstverleners en leveranciers in de markt waarin zij opereren, zodat ze op de hoogte zijn van wat er speelt en onverwachte wendingen en verrassingen tot een minimum kunnen beperken.’
Brexit: afwachten geblazen
Een Brexit is nog allerminst een zekerheid. De Britse regering heeft de goedkeuring nodig van het Britse parlement om de procedure in gang te zetten om uit de Europese Unie te stappen. Dat heeft het Brits gerechtshof, de High Court, donderdag bepaald. Om de EU daadwerkelijk te verlaten moet een lidstaat de Europese Raad formeel op de hoogte stellen van het voornemen uit de unie te stappen. Het Verdrag van Lissabon (2007) bepaalt in artikel 50 dat de partijen dan in twee jaar moeten regelen hoe ze verder gaan.