
De top van PostNL bevindt zich in een spagaat. De aandeelhouders eisen dat het overnamebod van Bpost serieus genomen wordt, terwijl de Nederlandse politiek fel tegenstander is van een overname.
>Drie grote aandeelhouders met meer dan 15 procent in PostNL eisten dat de top van PostNL serieuze aandacht besteedt aan het bod van het Belgische Bpost. De Belgen kwamen woensdag namelijk met een verbeterd overnamebod van ruim 2,5 miljard euro.
Zie ook: PostNL wijst overnamebod Bpost af: ‘Argumenten zijn uitermate zwak’
Anderzijds zit de Nederlandse politiek niet te wachten op een overname. Een meerderheid van de Tweede Kamer zei donderdag te hopen dat een zogenoemde gifpil van de Stichting Continüiteit in werking zou worden geroepen, zodat PostNL niet kan worden overgenomen. PvdA Tweede Kamerlid Mei Li Vos wil dat de beschermingsstichting van PostNL optreedt om indien nodig een overname door Bpost topman-Koen van Gerven en consorten te blokkeren.
De Stichting Continuïteit PostNL kan tijdelijk extra aandelen uitgeven, waardoor zij een meerderheid krijgt qua stemrecht. Op die manier kan zij een overname blokkeren, mocht deze aan de aandeelhouders van PostNL worden voorgelegd.
‘Wij zullen niets veranderen’
Bij een overname belooft Bpost niets te veranderen aan de uitvoering van de universele postdienst, waartoe PostNL als marktleider in Nederland is verplicht. De Belgen willen zorgen wegnemen over bijvoorbeeld het belang van de Belgische overheid in de gecombineerde onderneming. Daarover ontstond grote politieke onrust in Den Haag.
Niet doen: Overname PostNL door Bpost wordt drama door culturele verschillen. Aandeelhouders winnen, burgers verliezen.
— Jaap Boonstra (@jaapboonstra) 2 december 2016