
Pensioen in eigen beheer is bij directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) lange tijd populair geweest. Hieraan lijkt nu een einde te komen. Echter, aan de vraag ‘hoe nu verder?’ lijkt weinig aandacht te zijn besteed. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de gevolgen van de verschillende mogelijkheden, stelt PwC.
Wat betekent dit voor u?
De voorgestelde Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB) gaat de huidige regeling per 1 januari 2017 op zijn kop zetten. Deze nieuwe wet gaat u als dga’er – samen met overige fiscale pensioenmaatregelen – toe dwingen om uiterlijk eind 2016 de verdere opbouw van uw PEB stop te zetten. De minister van Financiën geeft u wel een extra periode van drie maanden – tot 1 april 2017 – om uw pensioen aan te passen aan de wetswijziging. Doet u dat niet, dan kan uw huidige pensioenregeling in fiscale zin niet meer kwalificeren als pensioen waardoor het hele opgebouwde pensioenvermogen ineens belast wordt tegen maximaal 72 procent.
In 2017, 2018 of 2019 krijgt u de mogelijkheid om het PEB fiscaal voordelig af te kopen of tegen de fiscale waarde om te zetten in de Oudedagsverplichting (ODV). Maar handhaving van het opgebouwde en premievrij gemaakte PEB behoort ook tot de mogelijkheden. Niet alleen u als dga staat daarmee voor een lastige keuze, maar ook uw eventuele (ex-)partner(s).
Complexe keuze
Het wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer stelt u als dga voor een complexe keuze. Gaat u voor afkoop van uw pensioen, omzetting in een ODV of het premievrij in eigen beheer houden van uw pensioen? Als de opbouw van uw pensioen nog niet is stopgezet, dan moet u dat in ieder geval vóór 1 april 2017 doen. Voor een keuze tussen de vervolgmogelijkheden hebt u nog ruim de tijd. Het ene scenario leidt misschien tot de laagste belastingheffing, maar toch kan een ander scenario uw voorkeur genieten. Omdat daarin bijvoorbeeld het pensioenvermogen beschikbaar blijft voor uw onderneming, of omdat u in uw oudedagsplanning behoefte hebt aan een extra uitkering op latere leeftijd, of omdat dat scenario gunstiger is voor uw erfgenamen of partner. Voor een zorgvuldig afgewogen keuze zijn veel verschillende, persoonlijke factoren en overwegingen van belang.