
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Fred Wichard, CEO/CFO van TelcoPlace.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
TelcoPlace is een marktkraampje waar andere bedrijven hun spulletjes mogen verkopen. Dat zijn bijvoorbeeld lange kabels in de grond of in zee waardoor onze telefoon- of Skype-gesprekken met oma gaan. Ik heb dit samen met een paar anderen bedacht. Ik pas op het geld.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Enthousiast dat we zoveel hebben bereikt in 2016. Vol met nieuwe plannen om TelcoPlace nog beter te maken. Dankbaar ook voor het vertrouwen van de eerste klanten maar wellicht nog meer voor vertrouwen van het team.
3. Met welk woord zou u 2016 tot nu toe typeren?
In 2016 was onze lancering. We zijn vanaf 6 mei live. Op 7 mei zat ik in het vliegtuig om op een beurs met 6.000 telecomspelers ons concept te testen. TelcoPlace is net een vuurpijl waarvan je van tevoren niet weet waar hij naar toe gaat. Laat staan hoe het vuurwerk eruit gaat zien.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
De grootste uitdaging is de traditionele cultuur in de telecom wholesale-markt. Verkopers met hun balboekjes en inkopers met hun balboekjes die elkaar de bal toespelen. Wij willen transparantie brengen in deze markt. Door transparantie worden wholesale telecomdiensten meer toegankelijk voor iedereen. Daarnaast ontstaat er een markt waar overcapaciteit tegen lage kosten kan worden aangeboden en gekocht. Dit voorkomt nieuwe investeringen en is goed voor het milieu.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Startupfinanciering in niet eenvoudig. Er zijn maar heel weinig investeerders die willen instappen voordat een concept zich bewezen heeft. De meeste durfinvesteerders zoeken scale-ups of A/B-grade investments.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
We hebben onlangs een request for quotation-module toegevoegd. Inkopers kunnen hiermee prijsaanvragen doen. Het blijkt dat deze module zowel de verkoop- als de inkoopkant verder activeert. Verkopers wordt de gelegenheid geboden te bieden op prijsaanvragen die ze nog niet kenden. De inkopers hebben de kans om hun aanvragen breder in de markt te zetten waardoor ze meer keus hebben en nieuwe partijen weten te bereiken.
7. Wat maakt u boos?
Ik ben niet zo gauw boos. Ik kan wel zeer teleurgesteld zijn over de kortzichtigheid en het kortetermijndenken. Zakelijk slaat het veel innovatie plat. Maatschappelijk leidt het tot populisme en uitsluiting. Vertrouwen in elkaar en in de toekomst geeft zo veel nieuwe kansen.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Het zou gaaf zijn om eens met Simon Henry (Chief Financial Officer van Royal Dutch Shell) te ruilen. Met zijn team zou ik willen werken aan verdienmodellen voor de toekomst. Modellen waarbij geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Waar we inzetten op de energie die we van buitenaf ontvangen. Ik denk dat Shell uitstekend gepositioneerd is om deze ontwikkeling te regisseren. De stappen die Elon Musk maakt, vertalen naar een nog grotere maatschappelijke context.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Het is moeilijk te zeggen van wie ik het meest heb geleerd. Iedereen heeft zijn eigen strategieën en al die strategieën komen ooit wel een keer van pas. Ik kijk en verwonder, maar ik oordeel niet zo veel. Eric, mijn toenmalige manager, is me wel bijgebleven. Hij schepte ruimte voor zichzelf door duidelijk te communiceren. Als het mooi weer was wist zelfs de raad van bestuur dat Eric aan het fietsen was. Dat was vanzelfsprekend omdat hij daar vanzelfsprekend over deed. Iedereen begreep dat en iedereen gunde hem dat (en was wellicht een beetje jaloers dat ze dat zelf niet deden).
10. Kijkt u uit naar de verkiezingen in 2017?
Eigenlijk ben ik een beetje bevreesd voor de verkiezingen van 2017. Ik denk dat ook in Nederland een gecultiveerde boosheid de macht meer naar zich toe gaat trekken. De crisis is nog niet groot genoeg om de harmonie, de samenwerking en het optimisme weer voldoende ruimte te geven.
11. Hoe ontspant u zich?
Ja, dat is eigenlijk wel vreemd. Ik ontspan me het meest als ik lekker aan het werk ben. Als ik weer een stap kan zetten, als er weer iets af is, als ik met anderen samenwerk en ze daardoor beter leer kennen. Voor mijn conditie heb ik toch maar een racefietsje gekocht, fietsen ontspant ook (achteraf).
Vorige week was André Veenboer (Holiday Inn) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.