
Om langetermijnwaardecreatie te kunnen realiseren – zoals benoemd in de herziene Corporate Governance Code – is het onder meer belangrijk om ‘soft controls’ in de organisatie in te bedden. Uiteraard naast het implementeren van de juiste ‘hard controls’.
Van het bestuur en de raad van commissarissen zal in toenemende mate verwacht worden dat zij duurzaam handelen door zich bij de uitoefening van hun taken te richten op langetermijnwaardecreatie. Dit betekent aandacht voor kansen en risico’s op het gebied van niet-financiële aspecten van de onderneming en het meewegen van de belangen van alle stakeholders.
In de herziene Corporate Governance Code staat onder meer dat het bestuur een visie opstelt voor langetermijnwaardecreatie en een strategie om deze te realiseren, waarbij de belangen van alle stakeholders worden afgewogen. De raad van commissarissen is betrokken bij de totstandkoming van de visie en strategie en de goedkeuring hiervan, en behoort toezicht te houden op de wijze waarop het bestuur uitvoering geeft aan de strategie. Verantwoording over langetermijnwaardecreatie legt het bestuur af in het bestuursverslag.
Mooi en aardig, maar hoe borg je dit in de organisatie? KPMG benoemt vier vraagstukken om rekening mee te houden.
1. Zijn we volledig in control op de niet-financiële aspecten van ondernemen?
Organisaties worden geconfronteerd met de impact van mondiale trends die iedereen raken, zoals de toenemende wereldbevolking, schaarste van grondstoffen en water, verstedelijking en klimaatverandering. Het is van belang dat organisaties inzicht hebben in de belangrijkste financiële en niet-financiële risico’s en kansen die met deze trends samenhangen. Een succesvolle en duurzame strategie sluit aan op de belangrijkste (materiële) risico’s en kansen voor de onderneming op de korte en lange termijn.
2. Hoe betrekken we onze stakeholders?
Bij het vertalen van de visie in een strategie, dienen de belangen van alle stakeholders zorgvuldig te worden meegewogen. Door de stakeholdergroepen te betrekken in een gestructureerde stakeholderdialoog wordt inzicht verkregen in de belangrijkste (materiële) onderwerpen voor de onderneming en wordt belangrijke feedback opgehaald over de strategie, die het doen slagen daarvan kan vergroten. Tevens is het van belang om als onderneming inzicht te krijgen in de economische waarde die de onderneming voor elk van de relevante stakeholdergroepen creëert. De mate waarin een onderneming in staat is om, naast de aandeelhouders, economische waarde te creëren voor stakeholdergroepen als klanten en de maatschappij, is een goede indicator voor de mate van succes van de lange termijnstrategie van de onderneming.
3. Hoe implementeren we onze langetermijnstrategie?
Voor een goede implementatie van de strategie is het van belang om haalbare doelstellingen te formuleren op de materiële onderwerpen en hier de juiste KPI’s voor te definiëren. Door middel van KPI’s die de outcome of impact van activiteiten meten kan de voortgang op de doelstellingen worden gemonitord. Daarbij is het van belang om naast het implementeren van de juiste ‘hard controls’ (waaronder rollen en verantwoordelijkheden, systemen, processen en rapportage) te zorgen voor een goede inbedding van ‘soft controls’ in de organisatie.
4. Hebben we voldoende inzicht in de werkelijke maatschappelijke waarde (True Value) die we creëren?
Een onderneming kan alleen sturen op lange termijn als het inzicht heeft in hoe zij impact maakt en welke factoren haar succes bepalen. Daarom is het belangrijk om de economische, sociale en milieu-impact van de organisatie te meten en transparant te maken. True Value is een methode om te begrijpen hoe de maatschappelijke waarde die een organisatie creëert en vermindert, invloed kan hebben op de winst. Dit inzicht zorgt voor betere strategische besluitvorming door het kunnen afwegen van verschillende belangen en het in balans brengen van korte en lange termijn doelen.