
Het aandeel van vrouwen op topposities blijft nog altijd achter bij het wettelijke streven van 30 procent. De commissie Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 denkt dat een onderzoek naar de relatie tussen het aandeel vrouwen in de top en bedrijfsresultaten meer vrouwen in de top aanmoedigt.
De commissie Monitoring, die toeziet op het naleven van de Wet bestuur en toezicht, heeft een rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat eind 2015 krap 10 procent van de bestuurszetels bij de Nederlandse bedrijven die onder de wet vallen werd bezet door een vrouw. Dat was in 2012 nog 7,4 procent. In de raden van commissarissen waren vrouwen eind vorig jaar goed voor één op de acht zetels, tegen bijna één op de tien in 2012. Bij 15 procent van de bedrijven bestaat het bestuur inmiddels wel voor minstens uit 30 procent uit vrouwen. Bij ruim een op de vijf ondernemingen voldoet de raad van commissarissen nu aan het streven.
Zie ook: Maatregelen genoeg, maar aandeel vrouwen in de top neemt af
Relatie vrouwen en resultaten
Bedrijven die niet aan de wet voldoen, moeten in hun jaarverslag uitleggen waarom het streefgetal niet is gehaald en wat ze in de toekomst zullen doen om dit wel te halen. Aan het niet naleven van de wet zijn echter geen sancties verbonden. De commissie zou graag zien dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen het aandeel vrouwen in de top en de bedrijfsresultaten, om daarmee bedrijven mogelijk aan te moedigen werk te maken van een meer ‘evenwichtige’ verdeling tussen man en vrouw. Daarmee implicerend dat meer vrouwen in de top tot betere bedrijfsresultaten leidt. Verder moet het onderwerp hoger op de agenda komen te staan bij bedrijven.
Databank
Bij de tweehonderd grootste bedrijven die onder de wet vallen, zijn extra inspanningen geleverd om meer vrouwen aan de top te krijgen. Onder meer is een databank voor topvrouwen opgezet om geschikte vrouwelijke bestuurders beter in beeld te krijgen. Volgens de Bedrijvenmonitor hebben de inspanningen met name bij de raden van commissarissen van de betreffende bedrijven hun vruchten afgeworpen. Voor de raad van bestuur wijken de resultaten van de top tweehonderd niet af van de overige bedrijven.
Zwaktebod
Voorzitter Hans de Boer van ondernemersvereniging VNO-NCW noemt het overigens een zwaktebod om bedrijven via een quotum te verplichten meer vrouwen in de top te krijgen. Volgens De Boer is een dergelijke regel een belediging voor vrouwen. Minister Jet Bussemaker vindt een quotum een ‘paardenmiddel’. Wel heeft ze over een mogelijke boete gesproken voor bedrijven die niet aan het streefcijfer van 30 procent voldoen en onvoldoende uitleggen waarom dat zo is.
Tempo moet omhoog
Volgens De Boer zitten in de laag onder de top steeds meer vrouwen. In de database van Stichting Topvrouwen zitten inmiddels ook al meer dan duizend hooggekwalificeerde vrouwen. ‘Er zijn dus in mijn ogen geen excuses meer om niet verder door te pakken de komende jaren’, aldus De Boer. ‘Ik blijf iedereen die spiegel voorhouden en laat geen mogelijkheid onbenut om dit geluid te laten horen.’ Bussemaker noemt de huidige cijfers teleurstellend, maar signaleert ook een kentering. ‘’Vergroten van de urgentie is daarbij wel nodig. Want in dit tempo schiet het niet op.’
In de nieuwe Executive Finance staat overigens een interview met Anne Marie van der Wijst. De CFO bij Transdev Nederland zegt daarin onder meer dat vrouwen meer een lange termijn focus hebben. ‘Er is minder sprake van haantjesgedrag.’