
Op de wereldranglijst van belastingparadijzen gaan alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden Nederland voor. De aanpak van Dijsselbloem lijkt vooralsnog weinig vruchten af te werpen.
Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib deed onderzoek naar de 15 grootste belastingparadijzen. Nederland neemt de derde plaats in. Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, staat op de achtste plaats. In Europa volgen Zwitserland, Ierland en Luxemburg.
Zie ook: Nog meer Pogba’s: McDonald’s hangt boete voor belastingontwijking boven hoofd
De belastingparadijzen
1. Bermuda
2. Kaaimaneilanden
3. Nederland
4. Zwitserland
5. Singapore
6. Ierland
7. Luxemburg
8. Curaçao
9. Hong Kong
10. Cyprus
11. Bahama’s
12. Jersey
13. Barbados
14. Mauritius
15. De Britse Maagdeneilanden
Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib en opsteller van het rapport: ‘Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven.’ Het zou in Nederland om ruim 25 miljard aan misplaatste winst van Amerikaanse multinationals gaan.
Tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland, in de eerste helft van dit jaar, heeft Nederland het initiatief genomen in de strijd tegen belastingontwijking. ‘Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken’, aldus Jasper van Teffelen van SOMO. Hij wijst er ook op dat Nederland niet bereid is om zijn ‘eigen kroonjuwelen’ aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling.
Hoe werkt belastingontwijking in Nederland eigenlijk?
Belastingparadijzen zijn landen waar grote bedrijven zich op papier vestigen omdat ze daar weinig belasting hoeven te betalen. Nederland fungeert als doorsluisland, want dividend van dochterondernemingen is vrijgesteld van belasting. Dubbele belastingheffing wordt hiermee voorkomen, zodat bedrijven niet in twee landen belasting hoeven te betalen. Via deze constructie is het mogelijk om belastingvrij geld over te maken naar het buitenland. Google is hiervan een voorbeeld.