
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Bart Bruins, CFO/COO van Pocket Media.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Stel, je zit op de telefoon van je vader, dan zie je soms iets onderaan in beeld verschijnen. Dat is de reclame die wij plaatsen van bijvoorbeeld de Efteling. Wij weten dat jij graag naar de Efteling wilt. Als je daar dan op drukt, krijg je meer informatie over de Efteling, kun je dat aan je vader vertellen en kun je ernaartoe gaan. Dat is wat wij doen. Ik zorg er zelf voor dat wij geld binnenkrijgen van de Efteling, want zij moeten ervoor betalen, en dat ik onze mensen die die advertentieruimte inkopen, betaal.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Ambitieus en vol energie voor het nieuwe jaar. We hebben een goed jaar achter de rug. De energie in de strategieplannen gaan we delen met het personeel.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Verdere groei van het bedrijf. In 2016 hebben we vooral gewerkt aan de professionalisering van de organisatie en het fundament gelegd voor verdere groei. Managementteam ingesteld, het kantoor in Singapore versterkt, nieuwe producten gelanceerd zoals native advertising.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
We moeten ervoor zorgen dat de drie nieuwe business-units groeien. Daarbij gaan we ons richten op grote premium adverteerders, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast ga ik zelf ook heel veel tijd steken in native advertising. Consumenten krijgen namelijk banner blindness van standaardbanners. Wij willen meer richting native omdat dat minder intrusive is voor de consument. Je ziet dat de performance beter is met native advertising. Het is ook echt een trend in de industrie. Met native kunnen we veel directer met publishers schakelen, waardoor we de value chain in kruipen en onze marges kunnen verhogen.
Ook zie ik uitbreiding van ons kantoor in Singapore en de Aziatische markt als een uitdaging. Ik denk dat dat een van de grootste uitdagingen blijft, om de buitenkantoren te ondersteunen. Je ziet dat dat vaak moeilijk is vanwege tijdsverschil, maar ook cultuurverschil. Het is een uitdaging om deze kantoren onderdeel te laten zijn van Pocket Media Group qua sfeer en uitstraling.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Meer ondersteunend worden aan de business. Bij Pocket Media betekent dat vooral meer rapportages per business-unit en meer sturen op big data. We hebben honderden miljoenen impressies en clicks tot ons beschikking. Om die data meer te koppelen aan financiële data in ons systeem is een uitdaging.
Een andere is de internationale tax-wetgeving. Wij investeren heel veel in R&D, dus hoe kun je nou dat zo optimaal mogelijk gebruik maken van de fiscale voordelen. Ook veranderende wetgeving in bijvoorbeeld in India, waar ineens een ‘Google’-tax werd ingevoerd.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Er zijn er vele geweest. Eentje daarvan is het binnenhalen van de grootste e-commercepartij van Nederland, Bol.com. Dat was echt een groot juichmoment voor het bedrijf. Voor mijzelf was dat tijdens het kerstfeest van Pocket Media, omdat je dan in een keer het hele team bij elkaar ziet. Het team uit Singapore was ook overgekomen naar Amsterdam en dan zie je hoe geweldig het team is waarmee je dagelijks werkt.
7. Wat maakt u boos?
Niet heel veel. Ik ben niet zo snel boos. Ik kan slecht tegen mensen die liegen en niet de waarheid vertellen, terwijl je weet dat het anders is. Daar kan ik heel slecht tegen. Op kantoor, maar ook met klanten. Als klanten niet willen betalen, zonder opgaaf van reden… Daar kan ik wel boos om worden. Soms ben ik ook boos op mezelf, als ik iets over het hoofd heb gezien wat de organisatie geld kost. Daar kan ik wel van balen.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Een CFO van een grote Chinese concurrent, om te zien hoe zij werken qua cultuur. Hoe ze werken in een finance-team, hoe de verslaggevingsregels zijn in China. Dat is ook heel interessant voor mijzelf, omdat wijzelf ook richting China gaan. In 2017 gaan wij daar plannen voor maken. Het is de tweede grootste mobile advertising-markt ter wereld, het zal zelfs de VS passeren. China is in de toekomst een heel belangrijk land voor ons.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Carlo Renne, partner bij Deloitte, waar ik zo’n 8 jaar geleden heb gewerkt. Wat ik van hem heb geleerd, is de rust die hij over zich heen had bij het nemen van belangrijke beslissingen. Als er issues waren, dan kon hij de rust bewaren en kwam met een gedegen oplossing. Hij had dan een goed verhaal richting klanten waarom bepaalde zaken uitgesteld moesten worden. Zijn vaktechnische kennis was heel erg goed, dus ik heb heel veel van hem geleerd. Zeker aan het einde, toen ik direct met hem samenwerkte.
10. Kijkt u uit naar de verkiezingen in 2017?
Gemengde gevoelens. Ik hoop dat traditionele partijen als PvdA, VVD en CDA veel duidelijker gaan aangeven waarvoor ze staan. Ze moeten beter uitleggen waarom bepaalde besluiten worden genomen voor de langere termijn. Als je kijkt naar de AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar, dat lijkt mij gewoon niet realistisch naar de toekomst toe. Heel veel mensen die in de range van 55-65 jaar zitten, kijken veel meer naar de eigen portemonnee en zouden zo’n maatregel graag willen terugdraaien. Mensen moeten beseffen dat politiek voor de lange termijn is en niet voor de aankomende 1-2 jaar. Dat is lastig, zeker in deze tijd. Dat zie je ook in de VS, waar mensen kijken naar kortetermijnacties die politici kunnen nemen. Ik ben bang dat de korte termijn zal regeren, dat oneliners de boventoon voeren.
11. Hoe ontspant u zich?
Met sport. Tennis, hardlopen. Heel af en toe, moet ik erbij zeggen. Borrelen met vrienden, weekendjes weg. Een film vind ik bijvoorbeeld ook heel rustgevend, dan ga je helemaal erin op en ben je echt alles kwijt wat je die week aan gedachten verwerkt hebt. Op Nieuwjaarsdag heb ik Toni Erdmann gezien, een film in een klein filmhuisje in Utrecht. Een heel bijzondere combinatie van drama en comedy. Het is een film waarover je nadenkt, er zit geen einde aan. Nadenken over andere dingen kan ook ontspannend zijn.
Vorige keer was Hette Mollema (Workday) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.