
Het bedrijfsleven blijft zich zorgen maken over Business Interruption (BI). Organisaties vrezen aanzienlijk omzetverlies, maar staan tevens op scherp doordat meerdere nieuwe triggers in opkomst zijn en dan met name immateriële schades en risico’s, zoals cyberincidenten en disruptieve schades door politiek geweld, stakingen en terroristische aanslagen.
Dit blijkt uit de zesde jaarlijkse Allianz Risk Barometer. De angst voor BI hangt sterk samen met de opkomst van ‘Internet of Things’, ook wel bekend als IoT, en de steeds groter wordende mate van onderlinge verbondenheid van machines, bedrijven en hun supply-chain, waarbij schades zich eenvoudig kunnen verveelvoudigen in geval van een incident.
Zie ook: Bedrijven meest bezorgd over cyberincidenten
Potentiële financiële schades door het veranderende politieke landschap (Brexit, Trump, aankomende EU-verkiezingen etc.) ervaren bedrijven tevens als confronterend. Het zorgt voor angst voor toenemend protectionisme en anti-globalisering.
Natuurrampen versus Business Interruption
Andere bedreigingen zijn volatiliteit van de markt en groeiende politieke risico’s, zoals protectionisme en terrorisme. Andere toegenomen zorgen zijn digitale uitdagingen die ontstaan door nieuwe technologieën en cyberrisico’s en natuurrampen. ‘Wereldwijd bereiden bedrijven zich voor op een jaar van onzekerheid,’ vertelt Chris Fischer Hirs, CEO van AGCS SE. ‘Ze zijn bezorgd over de onvoorspelbare veranderingen in het juridische en geopolitieke landschap en de marktomgeving over de gehele wereld. Buiten de traditionele risico’s van brand en natuurrampen is een reeks van nieuwe risico’s in opkomst. Dit vereist een nieuwe kijk op de huidige controle- en risicomanagementinstrumenten.’