
Als huidig minister van Financiën heeft Jeroen Dijsselbloem gepleit dat de winstbelasting voor bedrijven geleidelijk omlaag kan. Maar nu de campagne voor de aankomende verkiezingen begint, is hij voorstander van verhoging van de vennootschapsbelasting.
De verhoging is volgens Dijsselbloem nodig om ‘het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen’. Het toptarief in de vennootschapsbelasting voor bedrijven bedraagt op dit moment 25 procent. Hoe hoog het nieuwe percentage kan worden, wordt pas duidelijk als het Centraal Planbureau het PvdA-programma heeft doorgerekend. ‘Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen,’ laat Dijsselbloem weten aan het AD.
Zie ook: Prinsjesdag 2016: lagere vennootschapsbelasting, eenvoudigere pensioenregeling DGA
De minister benadrukt als PvdA’er te spreken en niet namens het kabinet. ‘Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog’. Dijsselbloem gaat verder dan zijn partij eerder opschreef in het verkiezingsprogramma. Daarin bepleiten de socialisten een Europees minimumtarief voor de winstbelasting. Van een verhoging is daarin geen sprake.
Eerder zei Dijsselbloem als minister van Financiën dat Nederland de komende jaren de winstbelasting kan verlagen, als tegelijkertijd aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd. Zo kan Nederland internationaal concurrerend te blijven.
20-25 procent
Het huidige kabinet heeft ervoor gezorgd dat bedrijven de komende jaren minder belasting gaan betalen, omdat over een groter deel van de winst het gunstige belastingtarief van 20 procent geldt in plaats van 25 procent. Deze maatregel, die stapsgewijs wordt ingevoerd, scheelt de schatkist op termijn jaarlijks 225 miljoen euro aan belastinginkomsten. Coalitiepartij VVD is een verklaard tegenstander van een hogere winstbelasting. De liberalen vrezen dat grote bedrijven Nederland de rug zullen toekeren, waardoor banen verloren gaan.