
De groei van online shopping brengt traditionele bedrijfsmodellen aan het wankelen en creëert nieuwe. Als ondernemer is het goed om de babyboomers niet uit het oog te verliezen, want zij geven online het meeste geld uit, blijkt uit onderzoek van KPMG. Generatie X is daarentegen het meest actief met aankopen op internet.
Voor retailers en FMCG-producenten ligt de sleutel tot succes in de online shopping wereld in het feit dat de aanbieders zo goed mogelijk weten te voldoen aan de behoeften van consumenten vandaag de dag, maar ook die van morgen, voor de verschillende generaties in de verschillende regio’s. KPMG heeft onderzoek gedaan naar de motivatie en behoeften van online shoppen onder 18.430 online consumenten uit 50 verschillende landen.
Zie ook: Rabobank: flexibiliteit in verdien- en bedrijfsmodellen is noodzakelijk
Wat is voor u onder meer goed om te weten? Dat consumenten die geboren zijn tussen 1966 en 1981 – de Generatie X –het meest actief zijn met het kopen van producten op het internet. Deze leeftijdscategorie is zelfs veel actiever dan de generatie millennials, jongeren geboren in de periode 1982 tot 2001 van wie in het algemeen wordt aangenomen dat zij veel meer ‘tech-savvy’ zijn en het grootste aandeel hebben in het internetshoppen. Vorig jaar kocht de Generatie X zelfs 20 procent meer producten op het internet dan deze jongere generatie.
Babyboomers
‘Van de Babyboomers, die geboren zijn tussen 1946 en 1965, zou je verwachten dat ze gezien hun leeftijd minder geneigd zijn om online te shoppen’, zegt Jan-Paul van Term, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van commercie. ‘Maar deze generatie blijkt net zo vaak online te winkelen als de millennials en geeft zelfs meer geld uit dan de twee jongere generaties, de generatie X en de millennials. Babyboomers gaven vorig jaar gemiddeld 203 dollar per aankoop uit, voor de generatie X is dit 190 dollar en voor de millennials 173 dollar. Hierbij waren vooral gezondheidsproducten, huishoudelijke producten en goederen en wijn in trek, producten die relatief duur zijn in aanschaf.’
Toch zullen millennials een steeds groter aandeel in e-commerce krijgen, verwacht Van Term. ‘Over een paar jaar vormen zij in Noord-Amerika de grootste populatie. Gezien het feit dat deze jongeren op steeds latere leeftijd besluit het ouderlijk huis te verlaten en te trouwen, zullen zij hun geld uitgeven aan andere zaken.”
Beperkt gebruik van smartphone
Ondanks de toename van het aantal smartphones en tablets schaft bijna 60 procent van de onderzochte consumenten producten nog altijd aan met een traditionele desktop of laptop. Slechts 17 procent geeft de voorkeur aan de smartphone. Regionaal zijn er grote verschillen. Van Term: ‘Hoewel mensen producten in beperkte mate met hun smartphone kopen, vormt dit apparaat wel het belangrijkste middel om vooraf informatie over het product in te winnen. Twee op drie consumenten gebruikt de smartphone om in de fysieke winkel het product te beoordelen. Dit geldt vooral voor de groep millennials.’
Mannen geven gemiddeld meer geld uit
Hoewel mannen en vrouwen gemiddeld even vaak online winkelen, geven mannen per transactie in het algemeen meer geld uit. Mannen geven gemiddeld 220 dollar uit, vrouwen 151 dollar. ‘Het verschil is vooral te verklaren uit het feit dat mannen vaker duurdere producten aanschaffen’, zegt de partner bij KPMG. ‘Vrouwen zijn geneigd goedkopere producten te kopen, zoals cosmetica en voedingsmiddelen, mannen doen de aankopen voor bijvoorbeeld de consumentenelektronica.’
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat ook minder voor de hand liggende producten vaker online worden aangeschaft, producten die traditioneel alleen in fysieke winkel worden verkocht. De toegenomen mogelijkheden om producten te verschepen en te bezorgen maken het steeds gemakkelijker om tegenwoordig ook omvangrijkere aankopen op het internet te doen, zoals meubels, grote huishoudelijke apparaten en zelfs fietsen.
Ondertussen blijven producten die eenvoudig verscheept kunnen worden, zoals boeken, muziek, elektronica, accessoires en kleding de meest populaire categorieën, ook al zal de verkoopgroei van deze artikelen de komende jaren relatief beperkt zijn.