
Treasures houden zich voornamelijk bezig met cash management. Maar liever zouden ze veel meer tijd willen besteden aan financieel risk management en forecasting & planning, blijkt uit de ‘Treasury Barometer 2016’.
De ‘Treasury Barometer 2016’ is een gezamenlijk onderzoek van Enigma Consulting en Rabobank. Het onderzoek toont aan dat cash management het grootste deel van de tijd opslokt (79 procent van de respondenten zegt dat). Cash pooling (69 procent), optimalisatie van werkkapitaal (52 procent) en cash concentration (47 procent) worden door treasurers genoemd als de drie belangrijkste oplossingen om hun kaspositie te versterken. Als wordt vergeleken met de resultaten van twee jaar geleden, dan blijkt dat het belang van datakwaliteit en supply chain financiering aan populariteit winnen en naar verwachting een belangrijke rol blijven spelen. Naast cash management zijn treasures vooral druk met forecasting & planning (36 procent) en accounting & reporting (34 procent), resultaten die in lijn liggen met eerdere uitkomsten van de Treasury Barometer.
Zie ook: ‘Je kunt niet meer een beetje ‘amateuristisch’ zitten rommelen met treasury’
Enige frictie
Interessant om te zien is dat treasures hun tijd liever aan andere zaken zouden willen besteden. Slechts 17 procent van de respondenten is bijvoorbeeld druk met financieel risk management, terwijl 66 procent aangeeft daar tijd aan te willen besteden. Dat geldt eveneens voor forecasting & planning; 36 procent versus 60 procent. Activiteiten op het gebied van cash management zouden daarentegen volgens het onderzoek minder mogen. Robert-Jan Wekking, Managing Partner bij Enigma Consulting: ‘De resultaten tonen aan dat treasurers nog steeds het grootste deel van hun tijd spenderen aan operationele treasury-activiteiten, waardoor zij minder tijd overhouden voor activiteiten die op strategisch niveau toegevoegde waarde bieden aan hun organisatie. Afgezet tegen de groeiende behoeften vanuit de organisatie, zorgt dit onder treasurers voor enige frictie.’
Forecasting & planning en financieel risk management worden door de respondenten ook genoemd als de belangrijkste prioriteiten voor het komende jaar. Activiteiten die waarde toevoegen op tactisch en strategisch niveau. Hoewel cashmanagement en (her)financiering ook belangrijk blijven, zijn deze ten opzichte van vorig jaar gedaald op de prioriteitenlijstjes.
Risico’s
Het strategisch belang wordt door treasures onderkend. Daarentegen moeten ze ook omgaan met invloeden van buitenaf, zoals politieke instabiliteit en toenemende onvoorspelbaarheid en volatiliteit van de economie, maar ook financiële ontwikkelingen, zoals schommelende valutakoersen en de negatieve rentestand. Allemaal zaken die impact hebben op de balans van bedrijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat currency risk/FX-exposure en financing risk als grootste risico’s worden beschouwd. Hoewel het belang van risico’s van politieke instabiliteit en ‘overnight exposure’ minder groot is volgens de respondenten, is dit belang ten opzichte van 2015 wel gestegen. Gevraagd naar hoe zij de dreigende risico’s willen inperken, geeft twee derde aan dat zij nieuw treasury beleid zullen opstellen en implementeren. Vier op de tien noemt het creëren van een cultuur van risicobewustzijn en het opzetten / uitbreiden van management & compliance programma’s als belangrijke middelen om de risico’s te verminderen. Naast deze organisatie- en gedragsmaatregelen, geeft ook een substantieel deel van de treasures aan dat zij operationele maatregelen zullen nemen, waaronder het toepassen van credit management, perfect hedging en limit control. ‘Het dilemma waar zij mee te maken krijgen draait om de afweging van “meer resultaat” ten opzichte van “bereidheid om risico’s te accepteren”’, zegt Wekking.
Van inside-out naar outside-in
De treasurers benadrukken over de hele linie dat zij op termijn meer stategische waarde willen toevoegen voor hun stakeholders. Op dit moment is slechts 40 procent van de respondenten het erover eens dat hun afdeling als strategische partner fungeert voor hun organisatie. Een grote meerderheid (70 procent) gelooft dat hun afdeling in de toekomst relevanter zal worden binnen hun organisatie. Steun vanuit het management is daarvoor echter wel onontbeerlijk. Wekking: ‘Het bestuur moet de waarde van treasury volledig erkennen, want alleen dan zullen zij de noodzakelijke aandacht aan treasury besteden en middelen vrijmaken voor de transitie.’ Maar ook een verandering in mindset en vaardigheden is volgens hem noodzakelijk. ‘Om te kunnen functioneren als business partner moeten treasures hun mindset omzetten van inside-out naar outside-in. Daarnaast vraagt het om een aantal andere skills, zoals adviesvaardigheden en sterke communicatievaardigheden.’