
Philips heeft mogelijk Europese Unie-prijsregels overtreden door online-aanbieders van consumentenelektronica als notebooks en hifi-apparatuur restricties op te leggen bij hun prijsbeleid. De Europese Commissie is een onderzoek naar deze praktijk gestart.
EU-commissaris Margrethe wil nagaan of ‘bepaalde praktijken in de onlineverkoop consumenten beletten om te profiteren van een grensoverschrijdend aanbod en om consumentenelektronica, videogames en hotelaccommodatie tegen concurrerende prijzen te kopen.’ Volgens Vestager wordt het effect van deze mogelijke prijsrestricties nog versterkt doordat veel onlinedetailhandelaren gebruikmaken van prijsstellingsoftware die detailhandelsprijzen automatisch aanpast aan de prijzen van leidende concurrenten. Dat drijft de onlineprijzen nog verder op.
Zie ook: Voormalig Philips-CFO Wirahadiraksa troeft concurrenten van KLM en Unilever af in RC Top 50
De Europese Commissie begon in 2013 al een vooronderzoek naar de kwestie. Philips-woordvoerder Steve Klink laat weten dat de zaak de afgelopen drie jaar reeds vermeld werd in de jaarverslagen. ‘Verschillende bedrijven, waaronder Philips, zijn onderwerp geweest van een vooronderzoek van de Europese Commissie naar vermeende beperkingen van de online verkoop van elektronische consumenten producten en kleine huishoudelijke apparaten. Ik wil graag benadrukken dat Philips de relevante wet- en regelgeving altijd wil naleven en volledig zal blijven meewerken met het onderzoek van de Europese Commissie.’ Over het lopende onderzoek wil Klink geen commentaar geven.
Videogames onder de loep
De EC onderzoekt tevens bilaterale afspraken tussen Valve Corporation, de eigenaar van het gamedistributieplatform Steam, en vijf uitgevers van videogames voor pc’s, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax. Hier gaat het om praktijken van geoblocking, waarbij ondernemingen consumenten beletten om digitale content (pc-games) aan te schaffen wegens hun locatie of het land waar ze verblijven.