
Binnen 10 jaar is blockchain een vast onderdeel van de strategie en bedrijfsvoering. Dat verwachten bestuurders uit de financiële dienstverleningssector.
Volgens onderzoek van Synechron onder 200 (IT-)leidinggevenden uit de financiële dienstverleningssector in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Europa is twee derde van de financiële dienstverleners actief betrokken bij blockchain initiatieven. Zo’n 13 procent van hen geeft daarbij aan een blockchainteam te hebben opgezet of te zullen opzetten, en bijna een vijfde heeft tenminste één mogelijke toepassing voor de technologie geïdentificeerd. Nog een cijfer: 15 procent stelt zelf of samen met een partner een pilotapplicatie te hebben gebouwd op basis van blockchain technologie, en bijna een kwart neemt deel in een blockchain werkgroep.
Zie ook: ‘Als je naar blockchain kijkt en weet wat je nog niet weet, dan begrijp je het potentieel’
Vertrouwen in innovatieve potentieel
Op de lange termijn geloven negen van de tien leidinggevenden dat over minder dan 10 jaar op blockchain gebaseerde technologieën onderdeel uitmaken van de dagelijkse bedrijfsvoering van financiële dienstverleners. Volgens de auteurs, suggereren de onderzoeksresultaten dat de meerderheid van de financiële dienstverleners vertrouwen heeft in het innovatieve potentieel van blockchain op de lange termijn. ‘Het is duidelijk dat veel financiële dienstverleners serieus de toepassingen van blockchain in hun organisatie overwegen of deze technologie al in de praktijk brengen’, aldus Faisal Husain, CEO van Synechron.
Uiteraard zijn er ook uitdagingen. De grootste uitdaging, volgens 70 procent van de respondenten, is een gebrek aan human resources en talent binnen hun organisaties. Naast recruitment en behoud van talent noemen de respondenten verschillende technologische vraagstukken als obstakel voor de implementatie van blockchain. Een kleine 30 procent noemt de interoperabiliteit als het belangrijkste probleem, wijzend op het feit dat het soms niet mogelijk is om de ene oplossing te integreren met een andere applicatie omdat die draait op een andere infrastructuur.
Wet- en regelgeving
Ook wet- en regelgeving vormen een belangrijk obstakel voor blockchain technologie. Respondenten geven aan dat onzekerheid, of inconsistentie, in het internationale wet- en regelgeving landschap rondom blockchain de implementatie van de technologie kan vertragen en mogelijk duurder maakt. Bijna een kwart gaat dan ook pas actie ondernemen als de wettelijke kaders meer vaststaan.
Hoewel er vooral vanuit de financiële wereld veel aandacht gaat naar de ontwikkelingen op het gebied van blockchain, biedt de technologie ook potentiële waarde voor andere sectoren. Ook in de logistieke sector (transacties en flows), energiesector (smart contracts), publieke sector (eGovernment) en huizenmarkt (optimalisatie van hypotheekprocessen) zijn kansen om blockchain technologie toe te passen aanwezig.