
De belastingaangifte van bijna een kwart van de grote bedrijven in Nederland wordt niet meer actief gecontroleerd. Het aantal boekenonderzoeken dat de Belastingdienst uitvoert bij bedrijven, is de afgelopen twintig jaar gedaald met 70 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Het zogeheten ‘horizontaal toezicht’, een systeem waarin bedrijven kunnen kiezen voor minder controle van de fiscus. Wanneer ondernemingen hun administratie op orde hebben en meer informatie met de dienst delen, doet die in principe geen boekenonderzoeken meer.
Zie ook: Wiebes grijpt in na vertrekregeling Belastingdienst en verandert rol CFO
Veel inspecteurs hebben kritiek op het systeem, Zij vermoeden dat het miljarden euro’s minder belastingopbrengst genereert dan het oude systeem waarin de boeken actief werden gecontroleerd.
Belang bij een ‘nette aangifte’
De Belastingdienst verwacht dat bedrijven juist beter belasting betalen wanneer zij vertrouwen krijgen. De dienst verwacht niet dat de overheid geld misloopt. ‘We hebben allebei belang bij een nette aangifte,’ zegt de Belastingdienst in een reactie aan Trouw. ‘Dankzij overleg zullen bedrijven het standpunt van de Belastingdienst eerder accepteren.’
Signalen van de werkvloer
Tjibbe Joustra, een van de leden van de onderzoekscommissie, vindt dat de Belastingdienst de inspecteurs niet mag negeren, ‘Het management doet zichzelf tekort als het niet luistert naar signalen van de werkvloer.’