
Computer- en telecomspecialist MyCom wil het voortouw nemen met het ‘zo goed als nieuw’-concept door tweedehands producten aan te bieden. CEO Marco Heestermans noemt ‘zo goed als nieuw’ helemaal niet minder goed dan andere producten. ‘Kijk om je heen en zie wat er voor rotzooi wordt aangeboden.’
Marco Heestermans gelooft dat in 2020 ‘zeker 35 procent’ van alle verkochte elektronica eerder ‘gebruikt’ zal zijn. De CEO ziet al langere tijd een shift plaatsvinden waar gebruik belangrijker wordt dan bezit, maar denkt wel dat er bij sommige klanten een knop omgedraaid moet worden. ‘Als je bij een Apple-store een refurbished exemplaar haalt, ben je waarschijnlijk wél ontzettend dankbaar. Dat slaat nergens op.’
MyCom gooit naar eigen zeggen de markt voor tweedehands consumentenelektronica open. Gaat het hier om een gevalletje vraag-en-aanbod?
Dat is een van de motivatoren. Het is belangrijk dat wij letterlijk hebben geluisterd naar de klant. Je wilt niet weten hoeveel klanten ernaar vragen. Mensen lopen de winkel binnen en vragen of we ‘zo goed als nieuwe’ producten hebben. Dan bedoelen ze vaak demo’s of producten die zijn teruggestuurd. Daar is het idee ontstaan.
Zie ook: John Jaakke: ‘In de bestuurskamer is er veel sleur, een ongezonde regelmaat’
De afgelopen jaren zijn er verschillende winkels met tweedehands producten geopend, niet in de laatste plaats ingegeven door de populariteit van de Amerikaanse pawnshops. Missen jullie niet de tweedehandsboot?
Het is een onderdeel van onze visie. Wij geloven dat klanten tweedehands willen. Niemand biedt het zo goed als nieuw aan. Iedereen wil het wel, maar niemand durft het te zeggen. Als je nou een defecte iPhone hebt en je loopt een Apple-store binnen, betaal je 300 euro voor een refurbished exemplaar. Dan ben je waarschijnlijk wél ontzettend dankbaar. Dat slaat nergens op, want het is gewoon een tweedehands product. Het is gewoon perceptie.
Uit onderzoek blijkt toch dat Nederlanders huiverig zijn om bijvoorbeeld tweedehands smartphones te kopen. Het vertrouwen is gewoon niet groot.
Er zijn natuurlijk veel cowboys op de markt. Wij zijn lang op zoek geweest naar een strategische partner die goed bij ons paste en een bepaalde kwaliteit kon waarborgen. Dat is ook belangrijk. Het moet wel voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, daarom onze samenwerking met de Infotheek Group.
Bent u niet bang voor de negatieve aandacht voor tweedehands producten?
Wij zijn zeker niet bang. We zullen wél regelmatig de dialoog aan moeten met partijen, klanten, externen, omdat men het gewoon niet snapt.
U wilt het dus geen gok noemen?
Wij zijn er heel zeker van. We zijn ook heel content met de eerste resultaten in de eerste twee weken.
Welke gevolgen heeft het ‘zo goed als nieuw’-concept voor het businessmodel van MyCom?
Ik zou bijna willen zeggen dat de gevolgen additioneel zijn. Het is voor ons een extra ding wat wij doen. Als computerspecialist zitten wij in een niche en zitten wij heel erg in de service- en oplossingsgerichte hoek om klanten te bedienen. Wij zijn ook minder afhankelijk dan andere partijen van hardware. Dat is bij ons minder belangrijk. Wij zien de vraag naar ‘zo goed als nieuwe’ producten, zo noem ik ze tegenwoordig, meer en meer toeneemt. We zien ook dat de hele wereld verandert, mensen hoeven niet meer per se eigenaar te zijn van een product. Wij zijn aan het nadenken of we niet ook moeten gaan verhuren en inruilen. De wereld verandert. Dan kun je twee dingen doen: daar doe ik niet aan mee of je doet er wel aan mee en luistert naar je klanten. Dat laatste vinden wij belangrijk.
Met een garantie van 3 jaar moet je als MyCom achter je producten staan, anders gooi je je naam te grabbel.
Daar zit een heel verhaal aan vooraf. We zijn dit al bijna anderhalf jaar aan het voorbereiden. In die oriëntatie naar dit moment doe je ervaring op met heel veel spelers in de markt en zie je dat heel veel gewoon troep verkopen. Dat willen wij niet. Wij hebben de naam als MyCom hoog te houden. Onze partner Infotheek heeft een proof selection-programma, waardoor ook de leverancier achter zijn product staat. Dan kun je ook die garantie bieden aan de klant, dan heb je een match. Kijk om je heen en zie wat er voor rotzooi wordt aangeboden. We hebben met zijn allen een verkeerde perceptie van wat tweedehands is. Het wordt heel erg geassocieerd met minder goed. Dat is gewoon niet altijd waar. Bij een merk als Apple hebben mensen dat veel minder. Wij hebben de missie om die markt open te breken en consumenten te laten ervaren met al die andere productgroepen die net zo goed zijn. Je moet alleen wel kritisch zijn in wat je voorselecteert.