
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Remon Guitjens, CFO van bioscoopketen Vue.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Ik ben CFO van de bioscooponderneming Vue, onderdeel van Vue International. Ik kan voor mijn werk altijd gratis naar de film en heel veel popcorn proeven. Ik heb een zoon van 12 en dochter van 9 jaar. Ik heb laatst nog proberen uit te leggen aan mijn zoon dat ik samen met een team beslissingen neem om langere tijd te kunnen blijven bestaan, op zoek naar nieuwe mogelijkheden om bioscopen te bouwen én te verbouwen. Dan leg ik hem ook uit dat je op basis van de proposities die er liggen, beslist wat een verstandige keuze is voor de lange termijn. Hij kwam ook meteen met een lijst van plaatsen waar we eventueel een bioscoop zouden kunnen bouwen. Mijn opvolger staat al klaar. Ik hoop alleen niet dat hij zoveel uren maakt.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Enigszins vermoeid, maar heel erg tevreden.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Operations uitbreiden, professionaliseren. Ook als het gaat om zaken analyseren, daar echt conclusies uit trekken en er voordeel uit halen. Daadkrachtiger maken. Daarnaast keuzes maken voor de plannen voor de realisatie van nieuwbouw in 2018 en 2019 en de verbouwingen van theaters die we al een tijd in ons bezit hebben. Het wordt een uitdagend jaar.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
We maken natuurlijk heel veel langetermijnbeslissingen. Op het moment dat je nieuwe bioscopen gaat bouwen of eigen bioscopen gaat verbouwen, moet je je goed bewust zijn van de markt én de regio waarin je je bevindt. Het moet wel een economisch verstandige keuze zijn en dat is een uitdaging. Afgelopen jaar zijn er in Nederland zes grote bioscopen gebouwd. Het succes daarvan is heel wisselend. Zeker als het gaat om een grote bioscoop in een stad als Amsterdam kan een verkeerde beslissing een behoorlijke impact hebben op je EBITDA, je winstgevendheid, en daarmee je mogelijkheid om nieuwe investeringen te doen. We focussen ons nu onder andere op een plek in de Randstad, misschien wel meerdere. Dat zijn vaak duurdere plekken.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Control houden in een steeds meer geautomatiseerde omgeving. Je moet je wel heel bewust zijn van de risico’s. Aan de ene kant wordt het makkelijker, maar er komen ook andere soorten bedreigingen bij. Misschien had je daar eerder niet mee te maken, zoals privacy en dat soort zaken. Naarmate je groter bent, sta je ook steeds meer in de schijnwerpers en moet je je meer bewust zijn van de afbreukrisico’s.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Ik ga elke dag juichend naar mijn werk. Soms is dat als je 30.000 euro bespaart, soms is het veel plastischer. Bijvoorbeeld als er een goede deal is gesloten. Ik ga bijna elke dag met plezier naar mijn werk. Ik juich dan intern. Niet heel uitbundig, hoor.
7. Wat maakt u boos?
Mensen die feiten verdraaien en achter mijn rug om niet eerlijk zijn. Uiteindelijk ben ik CFO, dus mensen zullen niet alles eerlijk zeggen. Ik word vooral boos als mensen zaken laten escaleren als het niet nodig is. Dat komt voor in arbeidsconflicten. Als iemand zelf iets verpest en daarop wordt aangesproken, is het opeens een arbeidsconflict of zit diegene ziek thuis. Laat ik het zo zeggen: mensen die de schuld leggen bij iemand anders. Sommige mensen zijn daar heel goed in en zoeken het probleem niet ook bij zichzelf.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Eigenlijk zou ik niet eens met een CFO willen ruilen. Dat is een gebied dat ik wel heb gezien. Ik zou eerder met een commercieel directeur willen ruilen. Bij finance is het wat meer hard, veel kpi’s zijn hard. Vanuit de directie heb je ook veel met de organisatie te maken. Het is iets meer meta, bij commercie is het toch wat softer. Het proces bij wat mensen willen bereiken staat minder vast. Ik denk dat ik daarvoor eigenlijk te veel ingebed ben in mijn patronen. Ik zou eerder het onderwijs in gaan.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Ik heb ooit bij Minerva Bioscopen gewerkt, mijn eerste stap na Deloitte in het bedrijfsleven. Daar waren twee aandeelhouders, Haig Balian en Jan Willem Verhoef. Een was heel zakelijk ingesteld, maar wist mensen op de goede manier goed te bespelen. De ander deed dat meer op gevoel en met emotie. Samen was dat een heel sterk duo. Dat combineer ik met eigen principes die je van je ouders leert. Rechtvaardig zijn, vasthouden aan je eigen principes en eerlijk zijn. Dat vond ik terug in Verhoef en Balian. Zij waren oprecht, soms zakelijk, maar ik denk wel dat zij op een eerlijke manier zaken deden. Dat zie je terug in mijn manier van leidinggeven, mijn inbreng in de onderneming. Ik geef mensen altijd een kans, zeker als ze laten zien dat ze hun best doen. Ik wil altijd zorgen dat iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, maar ik verwacht dan wel dat je je geeft voor het bedrijf.
10. Kijkt u uit naar de verkiezingen in 2017?
Nee. Het klinkt heel clichématig, maar ik denk dat we het in Nederland goed hebben. Wat we hier ook kiezen, door het stelsel met coalities zal er altijd wel iets gematigd links of rechts uitkomen. Ik heb zelf in het verleden wisselend gestemd, maar ik heb niet het idee dat er in maart iets extreems uitkomt. In de gemeente stem ik overigens linkser dan in de landelijke verkiezingen. In Amstelveen, een vrij groene gemeente, heb ik ook wel GroenLinks gestemd. Landelijk heb ik de laatste twee keer D66 gestemd, met name voor het stukje onderwijs. In de periode van Balkenende stemde ik op CDA, ook een keer op Rutte. Het is dus wisselend.
11. Hoe ontspant u zich?
Ik probeer veel films te kijken, dus dat combineer ik met werk. Ik vind bijna elk genre leuk, behalve horror. Ik heb de laatste tijd veel kinderfilms gezien, dan vond ik Vaiana een leuke mooie film. Er zit humor in die kinderen niet snappen. Ik moet zeggen dat ik ook heel erg heb genoten van Office Christmas Party, wat een flauwe platte comedy is. Als je elke dag heel serieus werkt, ik houd ook van een goede grap op z’n tijd, heb je af en toe behoefte aan dat soort flauwekul.
Vorige week was Erik Kolthof (NBA) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie