
De Algemene Rekenkamer voelt de druk van de bezuinigingen van een ‘ambitieus werkprogramma’. ‘De vitaliteit van de democratische tegenmacht komt nu onder druk.’
De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals de bedoeling was. De Tweede Kamer en de regering zijn de belangrijkste ‘klanten’. President Arno Visser in het jaarverslag: ‘De vitaliteit van de democratische tegenmacht komt nu onder druk.’
Zie ook: Algemene Rekenkamer noemt effect bezuinigingen onduidelijk
Vorig jaar zijn onder meer 27 onderzoeksrapporten gepubliceerd en 21 brieven aan het parlement gestuurd. De bezuinigingen die de afgelopen twee kabinetten hebben doorgevoerd, zijn wel merkbaar op de burelen van de rekenkamer. Daarom zijn ,,stevige veranderingen” binnen de organisatie noodzakelijk geworden. In oktober 2016 moesten daardoor reorganisatieplannen worden aangekondigd.
Meer uit dan begroot
Het controleren van de Rijksoverheid door de Algemene Rekenkamer kostte in 2016 28,8 miljoen euro. Er is 14.000 euro meer uitgegeven dan was begroot.
‘Te weinig zicht’
Volgens de Rekenkamer hebben het kabinet en het parlement te weinig zicht op de gevolgen van het bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. Minister Jeroen Dijsselboem liep echter niet warm voor het advies van de Algemene Rekenkamer om meer onderzoek te doen.