
In 2016 heeft Nederland een begrotingsoverschot van 2,9 miljard euro behaald. Het overschot betreft 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een jaar eerder was er nog een tekort van 2,1 procent, meldt het CBS. De zogenoemde schuldquote van de overheid daalt sinds 2015 en kwam eind 2016 uit op 62,3 procent van het bbp.
De overheid behaalde voor het laatst een overschot in 2008. Het jaar daarop volgde door het uitbreken van de financiële crisis een tekort van 5,4 procent. Van 33,5 miljard euro tekort in 2009 ging de overheid naar 2,9 miljard euro overschot in 2016, constateerde het statistiekbureau. Het overschot is vooral te danken aan hogere opbrengsten uit belastingen en sociale premies. Lagere aardgasbaten hadden juist een negatief effect van 3 miljard euro op de inkomsten van de overheid.
Zie ook: Nederland profiteert van ‘optimistisch economisch sentiment’ en presteert beter dan verwacht
De overheidsuitgaven gingen vorig jaar met bijna 3 miljard euro omlaag tot ruim 304 miljard euro. Het statistiekbureau merkt daarbij op dat de afdrachten aan de Europese Unie vorig jaar bijna 4 miljard euro lager waren. Daarvan is 3 miljard euro eenmalig. De rentelasten namen af met bijna 1 miljard euro. Wel stegen de uitgaven aan lonen en salarissen van ambtenaren, evenals de lasten voor sociale uitkeringen.
De staatsschuld stond eind vorig jaar op 434 miljard euro, een afname met 7 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Met een schuld van iets meer dan 62 procent van het bbp voldoet Nederland bijna aan de Europese norm die stelt dat een EU-lidstaat geen hogere schuld mag hebben dan 60 procent van het bbp.
Groei zet door
Het Centraal Planbureau (CPB) gaat voor 2017 uit van een economische groei van 2,1 procent. Dat is wat minder sterk dan de groei van 2,2 procent die het CBS over 2016 rapporteerde. Volgend jaar vlakt de groei nog wat verder af naar 1,8 procent.
Het begrotingsoverschot komt dit jaar volgens de ramingen van het CPB op 0,5 procent. Dat is iets groter dan vorig jaar. Voor 2018 wordt een overschot voorzien van 0,8 procent. De stijging is vooral te danken aan stijgende belastinginkomsten en sterk dalende uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen De werkloosheid neemt dit jaar namelijk verder af tot 4,9 procent, gevolgd door een verdere
Kamp: Stabiele groei van 2 procent realistische ambitie
Volgens demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken ontstaat er voor het volgende kabinet ruimte om te investeren in belangrijke opgaven als de overgang naar duurzame energie en het groeivermogen van de Nederlandse economie. ‘Ook voor de toekomst blijft een stabiele economische groei van 2 procent een gezonde en realistische ambitie.’