
Een gebrek aan maatschappelijk vertrouwen heeft het ondernemingsklimaat aangetast. Ruim de helft van de Europese CFO’s ziet een nadelig effect van weinig vertrouwen in bedrijf en overheid.
Uit gegevens van de CFO Survey Europe, het kwartaalonderzoek onder CFO’s van TIAS en Duke University blijkt dat Europese CFO’s kampen met een ‘diepgeworteld probleem’. Het algemeen heersende economisch sentiment lijkt als een rem te werken. Het bescheiden optimisme niveau van de afgelopen 4 kwartalen blijft namelijk hangen. Ruim 50 procent van de financieel directeuren zegt dat het gebrek aan maatschappelijk vertrouwen in bedrijf en overheid het algemeen ondernemingsklimaat heeft aangetast.
Zie ook: CFO Survey: CFO’s minder optimistisch over financiële vooruitzichten eigen bedrijf
Bijna een derde van de Europese financieel directeuren zegt dat hun onderneming en bedrijfsvoering hiervan directe gevolgen ondervindt van dit gebrek. Een kwart van de bedrijven zag nadelige effecten voor de omzet, 19 procent paste de interne organisatie aan en een kwart zet hun imago in. Zij hopen via marketing en PR het vertrouwen van het publiek niet te schaden en/of te verliezen.
Kees Koedijk, decaan en directeur van TIAS Business School, benadrukt de relatie business en society. ‘Dat heeft natuurlijk gevolgen. Zo zegt 40 procent van de Europese bedrijven onder andere hun transparantie, rapportages, governance en beleid en procedures te hebben verbeterd. Maar een dergelijke eendimensionale, intern gerichte benadering is tegenwoordig ontoereikend om het maatschappelijk vertrouwen te herstellen.’
Beken kleur
Koedijk noemt stellingname een cruciale factor om het vertrouwen terug te winnen. ‘Neem als voorbeeld de recente onrust die is ontstaan vanuit de VS rondom de vele vrijhandelsverdragen. Enerzijds vindt ruim de helft van de Europese CFO’s dat hun eigen overheid weerstand moet bieden aan de VS dan wel met gelijke munt moet terugslaan. Tegelijkertijd vindt 53 procent dat hun eigen bedrijf neutraal zou moeten blijven terwijl nog eens 19 procent niet weet wat het bedrijf zou moeten doen in deze situatie. Hoewel de huidige tijdsgeest om veel meer daadkracht en richting vraagt lijkt het erop dat bedrijven daar nog niet altijd even ver in durven te gaan. Doen zij zichzelf uiteindelijk op termijn daarmee niet tekort?’