
Mannen zijn financieel fitter dan vrouwen. Het geloof onder de eigen financiële vaardigheid blijkt onder mannen veel groter.
Uit onderzoek van het FinanceLAB van TIAS onder ruim 2000 Nederlandse huishoudens blijken vrouwen minder financieel fit en vaardig te zijn dan mannen. 22 procent van de ondervraagde vrouwen acht zichzelf financieel vaardig, maar nadat deze financiële vaardigheid wordt getoetst aan de hand van vijf eenvoudige basisvragen blijkt slechts 9 procent van de vrouwen ook daadwerkelijk financieel vaardig. Onder de mannen zijn beide percentages 20 procent. Mannen schatten hun beperkte financiële vaardigheid op waarde.
Zie ook: Treasury Barometer 2016: liever tijd besteden aan financieel risk management dan aan cash management
Prof. dr. Dirk Brounen (Tilburg University / TIAS) wil de man niet per se als superieur aanwijzen. ‘Geslacht is uiteraard niet de verklaring voor het gemeten verschil in financiële basiskennis. Er zijn geen biologische redenen waarom vrouwen meer moeite zouden moeten hebben met het denken over geld. Daarom zijn wij ook op zoek gegaan naar relevante achtergronden die kunnen verklaren waarom zoveel mensen zo slecht en verschillende scoren op financiële vaardigheid.’
Het persoonlijke geloof in maakbaarheid – de zogenaamde locus of control – blijkt een eerste factor van belang. 31 procent van de mannen heeft dit geloof in maakbaarheid, terwijl dit bij slechts 24 procent van de vrouwen aanwezig is. De mate waarin mensen geloven dat hun toekomst maakbaar is, loopt op met hun financiële vaardigheid. Anderzijds hebben mensen met een lage locus of control score weinig geloof het effect van hun eigen daden en blijken ook minder financieel vaardig. Geloof in het effect van eigen acties lijkt dus een belangrijke voorwaarde voor het ontwikkelen van financiële vaardigheid.
Financieel vaardig
Een tweede factor van belang is de wiskundige aanleg. Zowel onder de mannen als onder de vrouwen blijken de rekenaars ook de meest financieel vaardigen. Tevens blijkt deze wiskundige aanleg sterker bij mannen dan bij vrouwen. 31 procent van de mannen heeft deze aanleg, tegenover 21 procent van de ondervraagde vrouwen. Met andere woorden, het gemeten verschil in financiële vaardigheid tussen mannen en vrouwen kan voor een groot deel verklaard worden door het geloof in maakbaarheid en een eventuele wiskundeknobbel, twee factoren die ook bij vrouwen kunnen worden ontwikkeld.