
Peter Wennink wil overheidsbemoeienis bij een eventuele buitenlandse overname. De ASML-topman wil dat de Nederlandse overheid naar constructies in de Verenigde Staten en Duitsland kijkt.
ASML-directeur Peter Wennink wil dat de overheid een rol spelt bij het beschermen van grote Nederlandse bedrijven indien er serieuze buitenlandse interesse is. Deze uitspraken deed hij zondag bij het televisieprogramma Buitenhof. ‘Als samenleving investeer je in bedrijven, bijvoorbeeld door via fiscale regelingen onderzoek te subsidiëren en door de belastingdruk te verlagen. Dan mag je ook wat terugvragen, dat is geen gek idee.’
Zie ook: Nederland onderscheidt zich met sterke groei fusies en overnames
Wennink wil dat Nederland Duitsland en de Verenigde Staten als voorbeeld neemt. ‘We moeten daarin ook niet naïef zijn. In de Verenigde Staten en in Duitsland hebben ze dit soort regelingen ook. Daar knippert niemand met zijn ogen als er een stokje wordt gestoken voor pogingen om een bedrijf over te nemen.’
Geen concrete zorgen
Na de verwoede pogingen van Kraft Heinz om Unilever te kopen, maakt Wennink zich geen ‘concrete zorgen’ over ASML. Een overname door een Samsung zou volgens de topman op te veel mededingingsbezwaren stuiten.
(Tekst gaat onder de video verder)
Bedenktijd
Eerder sprak ook Jan Hommen, de nieuwbakken president-commissaris bij VolkerWessels, zich uit over buitenlandse overnames. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten in de ogen van Hommen bij een vijandig overnamebod minimaal een jaar de tijd krijgen om zich te beraden. De topbestuurder wil dat organisaties op die manier alle opties kunnen afwegen.