
Steeds meer bedrijven screenen hun personeel, blijkt uit cijfers van bedrijfsrecherchebureau Hoffman. Uit de screening blijkt dat vrouwen en jongeren vaker worden betrapt op bedrijfsfraude. In een op de 5 fraudegevallen is de dader te vinden op het niveau van directie en management.
Alhoewel screening toeneemt zijn daders in 97 procent van de fraudegevallen niet gescreend bij indiensttreding, toont het onderzoek van Hoffmann. Dat wil overigens niet zeggen dat werkgevers screening aan de poort niet inzien. Screening van personeel groeide in 2016 met 40 procent. Een deel van de groei schrijft Hoffmann toe aan de aantrekkende economie: er worden meer mensen aangenomen. Maar het aantal bedrijven dat kiest voor een structureel screeningsbeleid neemt ook toe.
Zie ook: Nico Koning: ‘Ik pleit voor oefenen in integriteit’
Vrouwen en jongeren vaker betrapt
Vrouwen worden vaker betrapt op bedrijfsfraude. Schommelde het aandeel van vrouwen de afgelopen vier jaar rond de 27 procent, inmiddels is 31 procent van de daders vrouw. Deze stijging is deels te verklaren omdat Hoffmann vaker wordt ingeschakeld voor onderzoeken in de zorgsector. In deze branche werken veel vrouwen. Maar ook in andere sectoren is de dader vaker dan voorheen een vrouw. Ook jonge werknemers verlaten het rechte pad vaker. In de afgelopen twee jaar is het aandeel jong volwassenen verantwoordelijk voor fraude bijna verdubbeld van 6 procent naar 11 procent.
Bedreigingen nemen toe
Criminelen zijn lang niet altijd subtiel in hun pogingen om een bedrijf te flessen. In een toenemend aantal gevallen gaat het om regelrechte bedreigingen van directie- en bestuursleden, maar ook controllers of OR-leden zijn de klos. Hoffmann heeft in 2016 veertig bedreigingszaken onderzocht. De bedreigingen zijn vaak anoniem en veelal gericht op de privésituatie van de medewerker. Vaak is de dader een collega of een ex-werknemer. De helft van de bedreigingen kwam uit het criminele circuit.
Enkele cijfers op een rij:
• Het aandeel jong volwassenen verantwoordelijk voor fraude is in de afgelopen twee jaar gestegen van 6 naar 11 procent;
• Directie/management is in 20 procent van de fraudegevallen de dader;
• Daders zijn in 97 procent van de fraudegevallen niet gescreend bij indiensttreding;
• De partner is minder vaak betrokken bij de fraude (van 55 naar 30 procent)
• In 25 procent van de fraudegevallen blijft de dader gewoon in dienst.