
Het Nederlandse bedrijvenlandschap is in tien jaar sterk veranderd. Winkels, drukkerijen en kroegen hebben bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor webwinkels, ICT-bedrijven en managementadviesbureaus, blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal bedrijven in Nederland is tussen 2007 en 2017 toegenomen van 686 duizend in 2007 naar 1,03 miljoen in 2017. Daarvan zijn bijna 785 duizend bedrijven een éénpitter, bijna 82 procent meer dan in 2007. Het aantal bedrijven met meer dan één werkzame persoon is iets afgenomen.
Groei in managementadvies, accountancy en administratie
Dat het aantal bedrijven in tien jaar zo hard is gestegen, heeft deels te maken met een grote toename van het aantal bureaus dat is gespecialiseerd in managementadvies, accountancy en administratie. Het aantal managementadviesbureaus is in tien jaar bijvoorbeeld met ruim 63 duizend toegenomen naar bijna 109 duizend.
Ook de aanwas van ICT-dienstverleners en bedrijven in de bouw was fors en verdubbelde ruim in tien jaar: het aantal ICT-dienstverleners steeg van bijna 27 duizend naar bijna 56 duizend bedrijven. Een overgroot deel van die bedrijven is een bedrijf met één werkzaam persoon.
Klappen zijn er in de afgelopen tien jaar ook gevallen. Er zijn bijvoorbeeld ruim 22 procent minder drukkerijen: 3.150 tegen 4.040 in 2007. Het aantal groothandels in ICT-apparatuur ligt in 2017 19 procent lager. Er zijn bovendien een derde minder belhuizen en internetcafés. Het aantal verhuurders van woningen, kantoren, winkels e.d. daalde met 2.380, dit is ruim 26 procent. Aan de daling is vorig jaar met de oplevende economie en woningmarkt een einde gekomen. Verder is het aantal cafés afgenomen (18 procent), terwijl het aantal fysieke winkelvestigingen met meer dan 4 procent is gedaald. Het aantal online winkels vervijfvoudigde juist ruim, meldt het CBS vandaag.
Regionale verschillen
Per provincie zijn er duidelijke verschillen in de ontwikkeling van het aantal bedrijfsvestigingen. De grootste toename vond plaats in Flevoland: daar steeg het aantal vestigingen met meer dan 58 procent. In Limburg was de stijging beperkt: 28,3 procent. Flevoland is ook de enige provincie waar winkels en cafés bij zijn gekomen. Limburg is de provincie waar met name cafés zijn verdwenen; 355 van de 1.560 cafés (23 procent) verdwenen uit het straatbeeld. Er kwamen wel veel restaurants voor in de plaats. Daarvan zijn er in Limburg een kwart meer dan tien jaar geleden.