
Crowdfunding is in Nederland enthousiast omarmd. Aangezien er als gevolg van de huidige negatieve rente zelfs het risico bestaat dat je rente voor je spaargeld moet betalen in plaats van ontvangt, zijn andere vormen van investeren zoals crowdfunding steeds meer in trek.
De ondernemer kan een lening bemachtigen tegen een lagere rente dan hij bij de bank zou moeten betalen. Bovendien hoeven er geen- of minder zekerheden verstrekt te worden. De bedoeling van crowdfunding is dat er voor alle betrokken partijen een win-winsituatie ontstaat. Crowdfunding platforms zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is het niet alleen goud wat er blinkt. Inmiddels zijn de eerste crowdfunding platforms failliet gegaan en hebben de deelnemers van die platforms de nodige schade geleden.
Zie ook: ‘Logge organisaties als banken vinden moeilijk aansluiting bij innovatieve millennials’
De voorbereiding van crowdfunding mag volgens registeraccountant en docent NIVE Opleidingen Stefan Betting niet onderschat worden. Betting vergelijkt de situatie als een kredietaanvraag bij de bank. ‘In alle fases kun je ook crowdfunding toepassen. Wat je eigenlijk doet is het stapelen van de financieringsvormen. Je gaat langs bij familie en vrienden, kijkt of je in aanmerking komt voor subsidies of andere overheidsregelingen, probeert bij de bank een krediet los te krijgen. Je mikt op meerdere vormen en op die manier kun je het geld bij elkaar krijgen.’
Startupfase
Justin van der Loo is CFO bij Zelfstroom, een bedrijf dat onder meer zonnepanelen verhuurt en verkoopt aan particulieren. Een kapitaalintensieve tak van sport. Voor de financiering heeft Zelfstroom in de startupfase vooral gebruik gemaakt van crowdfunding. Vorig jaar haalde Van der Loo ruim 6 miljoen euro op. Daarmee was het bedrijf in 2016 naar eigen zeggen de grootste crowdfunder in Nederland.
Track record = cruciaal
Aan dit succes ging wel een steile leercurve vooraf. De eerste keer dat Zelfstroom een beroep deed op publieksfinanciering, begin 2015, wilde het bedrijf 80.000 euro binnenhalen. De teller stopte na negen maanden bij 37.000 euro. Voor de onderneming aanleiding de propositie te wijzigen. De looptijd en de rente op de obligatielening werden aangepast. Dit had het gewenste effect. De tweede crowdfundingronde van Zelfstroom werd overtekend. Inmiddels gaat het crescendo met de scale-up. ‘Een goede propositie en track record zijn cruciaal,’ benadrukt Van der Loo. ‘Die propositie moet vooral helder zijn, met een overzienbaar risico en passend bij de doelgroep. Met onze SPV’s, portefeuilles waarbij de zonnestroomsystemen dienen als onderpand voor de leningen, spelen we daarop in.’
Permanente Educatie
In de cursus Crowdfunding wordt toegelicht wat crowdfunding inhoudt, wat u ermee kunt doen en hoe u kunt beoordelen of crowdfunding bij uw onderneming past. Daarnaast wordt in een stappenplan aandacht besteed aan het traject naar crowdfunding. Vervolgens wordt aangegeven hoe kan worden beoordeeld of het proces haalbaar is, worden tips gegeven bij het schrijven van een crowdfundingplan en de belangrijkste crowdfundingplatforms behandeld.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus bent u in staat om:
- aan te geven wat crowdfunding inhoudt, wat u ermee kunt en of dit past bij een bepaalde onderneming;
- begrippen als crowdfunding, crowdfinance en crowdsourcing toe te lichten;
- vragen van collega’s of klanten over crowdfunding te beantwoorden;
- de belangrijkste crowdfundingplatforms van Nederland te benoemen en toe te lichten;
- te beoordelen of een proces richting crowdfunding haalbaar is;
- ondernemingen volgens een vast stappenplan te begeleiden in een traject naar crowdfunding;
- samen met de onderneming een helder propositie voor crowdfunding te maken.
>> Inloggen Permanente Educatie