
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Formeel is mijn functie hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam en ben ik wetenschappelijk directeur van het Erasmus Centre for Business Innovation. Als ik het zou omschrijven voor een kind van vijf jaar, zou ik zeggen dat ik professor ben. Ik ben iemand die organisaties helpt zodat ze nog beter kunnen presteren, innovatiever worden. Ik geef daarin ook les.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Relaxt. Ik heb net zeven uur voor een groep managers gestaan. Na afloop ben ik best wel moe, omdat het toch veel zenden is. Dan probeer ik nu ontspanning te vinden.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Een nieuw boek dat uitkomt bij Oxford University Press, dat ‘Reinventing Businessmodels: How firms cope with disruption’ gaat heten. Het gaat over hoe bedrijven om moeten gaan met nieuwe businessmodellen of disruptie. Een ander boek is een Nederlands boek, een project dat is gefinancierd door de Goldschmeding Foundation, de oprichter van Randstad, en dat gaat waarschijnlijk Innovatie 4.0 heten. Daarin laten wij zien hoe organisaties kunnen innoveren. Innovatie is meer dan alleen technologie.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw organisatie?
Dat zijn er vele. Voor een kennisorganisatie als Erasmus is dat wij ook te maken hebben met disruptieve veranderingen. Zoals het feit dat we kennis steeds meer delen, steeds meer online werken, onderwijs niet alleen meer in classroom-settings plaatsvindt, maar dat we steeds meer werken met Massive Open Online Courses, MOOCs. Dat zien we ook in onze executive courses. We willen zoveel mogelijk online hebben. We hebben nog steeds interactieve sessies, maar kennis overbrengen kun je veel beter online doen. In de class rooms gaan we veel meer de cases doen. Dat is een gigantische uitdaging voor universiteiten, want die zijn het natuurlijk niet gewend.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Bestaande businessmodellen van gevestigde bedrijven komen steeds meer onder druk te staan. Steeds meer bedrijven krijgen te maken met hyperconcurrentie. Geen stabiele concurrentie, maar met name concurrentie waardoor ze hun businessmodel steeds sneller moeten veranderen. Vooral door disruptieve technologieën als Internet of Things, robotisering en 3d-printing. Ik ken weinig bedrijven die nog vast kunnen houden aan hun bestaande businessmodellen. Als we bijvoorbeeld kijken welk effect AirBnB op de hotelketen heeft… Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Dat er weer een artikel geaccepteerd is voor bijvoorbeeld het Journal of Product Innovation. Het gaat over ‘Breakthrough innovation’ en hoe je dat kunt realiseren. Dat is toch een juichmomentje. Ik juich veel.
7. Wat maakt u boos?
Bureaucratie maakt mij boos. Als ik me zou conformeren aan de regeltjes, zou ik als hoogleraar weinig meer ondernemen. Als ik naar een congres in het buitenland ga, moet ik via een softwareprogramma allerlei dingen invullen en bonnetjes scannen. Daar ben ik heel veel tijd mee kwijt. Ik kan die tijd veel beter besteden.
Onze kroonjuwelen AkzoNobel en Unilever staan onder druk en dat zijn bedrijven die de laatste tijd veel aandacht hebben besteed aan duurzaamheid en langetermijnprestaties. Om hun hoofd overeind te houden moeten ze zich conformeren aan het angelsaksische model en hun eigen aandelen inkopen, onderdelen verkopen, kostenreducties doorvoeren en gaan voor de kortetermijn-performance. Daar ben ik ook boos over.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Ik zou graag quizmaster willen zijn. Een Hans van der Togt vind ik wel heel simpel, maar shows op tv presenteren zou ik heel leuk vinden. Dat doe ik ook een beetje op mijn werk. Ik heb een seminar gedaan waar managers ook presentaties moeten geven, dat vind ik heel leuk. Een talkshow lijkt me ook heel leuk. Dan zou ik met Jeroen Pauw willen ruilen, maar ook met Humberto.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Ik leer dagelijks. Ik heb student-assistenten en als ik zie hoe adaptief ze zijn… Als het gaat om nieuwe technologische trucjes, vraag ik veel van mijn studenten. Zij zijn heel ICT-vaardig. Ik hoop dat zij ook van mij leren, maar ik leer ook heel veel van hen.
10. Ajax of Feyenoord?
Moeilijk. Natuurlijk Feyenoord, maar ik ben niet iemand die heel zwartwit denkt. Ajax speelde tegen Schalke 04, maar dan ben ik heel erg voor Ajax. Ik ben opgegroeid in Friesland en daar vonden we Ajax en Feyenoord wel heel toffe ploegen. Uiteindelijk kies ik voor Feyenoord. Ik werk aan de Erasmus en vanuit mijn kamer zie ik de Kuip. Het geroep van sommige Feyenoord-fans staat me dan heel erg tegen.
11. Hoe ontspant u zich?
Ik heb geleerd dat ik het beste ontspan door gewoon even in het bos te rennen. Dat probeer ik af en toe te doen. Een tennistraining vind ik ook heel ontspannend. Dan ben ik zo gefocust op het spelletje. Ik heb wel een spelelementje, ik ben heel fanatiek. Dan richt ik me even op andere dingen dan werk.
Vorige week was Jochem van Soest (Blendle) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.