
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Jochem van Soest, CFO van Blendle. ‘De lancering in de Verenigde Staten moet echt dit jaar gebeuren. Dat is het belangrijkste.’
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Manusje van alles. Je bent continu bezig met de groei van het bedrijf. Dat kan op allerlei verschillende gebieden zijn. Met meer of minder mensen werken, hoeveel lezen de mensen, hoe functioneert onze redactie. Je maakt continu de afweging of er ergens niet meer geld in moet gaan zitten of dat je het juist moet wegtrekken omdat het ergens anders een hoger rendement oplevert.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Relaxt. We hebben geld opgehaald bij Nikkei en INKEF, daarvoor was het heel heftig. Zo’n proces vergt energie. Je werk gebeurt tijdens de kantooruren en het investeren gebeurt buiten de kantooruren om. In die periode ben ik ook nog verhuisd, er moest heel veel aan het huis gebeuren. Er kwam heel veel tegelijk. Toen was het wel even zwaar. Nu heb ik weer hernieuwde energie. Het geld is weer zeker voor de komende periode. We hebben een mooie deal gesloten en goede investeerders achter ons die ons ook verder kunnen helpen. Vet, laten we er weer voor gaan. We gaan het nog mooier maken dan het al is. We gaan Blendle in de Verenigde Staten lanceren, daar zie ik wel naar uit als het helemaal live staat en het net zo’n succes wordt als hier. Daarna willen we nog verder groeien over de hele wereld. Mijn gemoedsrust is nu een stuk beter. Je had niet een maand geleden moeten komen.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Die lancering in de Verenigde Staten moet echt dit jaar gebeuren. Dat is het belangrijkste. Ik kan wel zes andere dingen noemen, maar daar richten we alles op. We zijn continu aan het testen wat wel en niet werkt. Alles wordt op de VS gericht. Daarna is Duitsland aan de beurt.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw organisatie?
Het Amerikaanse medialandschap is heel anders. Heel veel content staat al gratis online en veel mediaconsumptie speelt zich al af via Facebook. Onze grootste uitdaging is om tijd te claimen van Facebook. Zodat een Amerikaan niet meer Facebook opent als hij iets wil lezen, maar juist Blendle om een tof journalistiek achtergrondartikel te lezen. Het gaat moeilijk worden, maar daar geloof ik heilig in. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, dus het wordt een kwestie van volhouden.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Het cheffen van het bedrijf. We worden steeds groter. Ik ken niet meer iedereen die hier binnenkomt. Alle lijntjes worden automatisch wat langer en dat wil je zo kort mogelijk houden. Je wilt iedereen hetzelfde doel, hetzelfde puntje aan de horizon meegeven. Waar ik voorheen aan 15 man moest presenteren, ben je dat nu aan 80 man aan het uitleggen. Je zult andere mensen in het bedrijf moeten aansturen om hetzelfde verhaal te vertellen. Onze grootste uitdaging is zorgen dat we groeien, maar Blendle moet toch Blendle blijven.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
De investering van Nikkei en INKEF. Aanstaande vrijdag gaan we dat vieren, dat hebben we nog steeds niet gedaan. We zijn niet zo goed in vieren. Ikzelf ben ook niet goed in vieren. De feedback die ik tijdens onze due diligence kreeg, was dan ook dat ik meer moet vieren. Het is wel een beetje mosterd na de maaltijd, maar het feestje zal daardoor niet minder leuk zijn.
7. Wat maakt u boos?
Iedereen maakt fouten, ik ook. Ik vind het helemaal niet erg als je fouten maakt, maar probeer er alsjeblieft van te leren. Probeer voor jezelf te bedenken wat je ervan kunt leren, in teams wij noemen dat een ‘retrospective’. Maar ik verwacht dat mensen dat continu doen, ook individueel, ook al gaat het wel goed. Het kan altijd beter. Op het moment dat mensen dat niet doen of ontwijkend of defensief daarover worden, dan kan ik daar boos om worden. We werken allemaal aan hetzelfde, we willen allemaal beter worden. We willen dat het de volgende keer beter wordt dan de eerste keer, dus laten we daar dan ook voor gaan. We moeten ervoor zorgen dat we ons continu verbeteren, dat kan op ieder vlak, al is het maar dat je beter gaat slapen. Als dat ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel zit en dus productiever bent, dan kan dat iets zijn waar je aan kunt werken.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Er komen twee namen in me naar boven. Als eerste denk ik aan Stefan Verkerk van WeTransfer, dat net als Blendle een tech-startup is. Ik zou ook wel eens willen ruilen met Maarten Keller van Coolblue. Het is ook zo’n groot corporate-bedrijf geworden, ik ben benieuwd waar hij de hele dag mee bezig is. Dat geeft wat meer inzicht van hoe mijn baan er mogelijk uitziet over een paar jaar.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Mijn vrouw. Zij is zo anders dan ik. Het is fijn om iemand te hebben die niet in de rompslomp zit waarmee ik iedere dag te maken heb. Je bent namelijk ook nog bezig met allerlei juridische dingen zoals contracten. Meuk om het zo maar te zeggen. Dan is het fijn om iemand thuis te hebben die iets totaal anders doet. Ze zit namelijk in de medische wereld en draagt bij aan nieuwe medicijnen tegen kanker. Ik krijg een heel andere blik op de zaken waarmee ik bezig ben als ik met haar kan sparren. Dat zorgt ervoor dat je kunt leren. Als je mensen om je heen hebt die op andere manieren naar dingen kijken, wordt je blik verbreed. Alexander [Klöpping] heeft dat ook heel erg, maar mijn vrouw is degene die daar het meest aan bijdraagt.
10. Ajax of Feyenoord?
Ajax. Ik ben wel redelijk Ajax-fan. Sinds ik bij Blendle werk, komt het er gewoon niet altijd van. Het kan ook met het voetbal te maken hebben. Ik vond het voetbal onder Frank de Boer niet echt goed. De laatste tijd kijk ik iets meer.
11. Hoe ontspant u zich?
Sporten. Ik sport veel, misschien wel vijf keer week. Voetbal, zaalvoetbal, wielrennen, ik doe soms pilates. Naar de sauna is echt relaxen. Lekker boekje erbij.
Vorige week was Alain Mulder (IMA) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.