
Telecombedrijf KPN mengt zich in de discussie over buitenlandse overnames. Topman Eelco Blok wil extra beschermingswallen opwerpen om de nationale veiligheid veilig te stellen.
Eelco Blok wil ‘proportionele en duidelijke’ beschermingswallen voor Nederlandse bedrijven tegen buitenlandse overnames. ‘De huidige beschermingsconstructies zijn volgens mij voldoende voor Nederlandse bedrijven,’ zei Blok in een toelichting op de kwartaalcijfers van KPN. ‘Maar ik kan me voorstellen dat er extra zaken nodig zijn als de nationale veiligheid in het geding is. Maar die moeten dan vooraf wel duidelijk zijn, zodat je weet waar je aan toe bent.’
Zie ook: Nederland onderscheidt zich met sterke groei fusies en overnames
Blok reageerde op het voornemen van minister Henk Kamp van Economische Zaken die werkt aan een wetsvoorstel dat de overheid het recht geeft om overnames te verbieden of terug te draaien. Die wet zou gelden voor telefonieaanbieders als KPN, en voor bijvoorbeeld grote datadienstverleners en internetknooppunten.
De afgelopen weken is de discussie opgelaaid of Nederlandse bedrijven over het algemeen niet meer beschermd moeten worden tegen ongewenste buitenlandse interesse. Daar ziet Blok echter niets in. Volgens hem heeft de mislukte poging van het Mexicaanse América Móvil om KPN te kopen enkele jaren geleden al aangetoond dat bestaande constructies voldoende bescherming bieden.
Meer bedenktijd
Toekomstig VolkerWessels-president-commissaris Jan Hommen wil bedrijven meer bedenktijd geven bij een eventuele overname. ‘De bedenktijd moet voorkomen dat een bedrijf wordt overgeleverd aan de willekeur van het moment, want tijdens overnamesituaties is tijdsdruk en hijgerigheid van de markt het laatste wat een onderneming nodig heeft.’
Voorkomen is beter dan genezen?
Demissionair minister Dijsselbloem (Financiën) pleitte eerder voor een wet die voorkomt dat grote Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen vallen. ‘We moeten de naïviteit afschudden. We moeten onze strategische economische belangen beschermen.’ De huidige minister van Financiën wil dat er een commissie komt die bij overnames het nationale belang beschermt.