
Als grootste foreign direct investor is Turkije zwaar afhankelijk van de Nederlandse. Nora Neuteboom verwacht daarom dat Recep Tayyip Erdoğan zich voorlopig koest houdt. De econoom sluit echter niet uit dat Erdoğan uiteindelijk met maatregelen komt waarmee de Turkse president niet alleen blaft, maar ook bijt.
Recep Tayyip Erdoğan wil de Nederlandse vakantieganger niet meer zien in zijn geliefde Turkije. Volgens econoom Nora Neuteboom (ABN AMRO) is de Nederlander zelfs niet meer welkom in de Turkse taxi’s, beter bekend als de dolmuş. ‘De manier waarop Erdogan regeert is voornamelijk symbolisch, echt hard beleid ten opzichte van Europa of Nederland is er tot dusver niet gekomen en lijkt onwaarschijnlijk. Hij grijpt met symbolische handelingen de aandacht. Hij zegt dat Nederlanders niet welkom zijn als toeristen, maar er worden geen echte maatregelen genomen.’ Erdoğan heeft geluk, want de Turkse populariteit is flink gekelderd.
Zie ook: Acteur Gijs Scholten van Aschat: ‘Elk bedrijf heeft een nar nodig’
Tegelijkertijd durft Neuteboom ‘echte repercussies’ niet uit te sluiten. ‘Erdoğan is moeilijk en onvoorspelbaar. De doodstraf is een voorbeeld van een maatregel die hij naar alle waarschijnlijkheid wel gaat nemen en waarmee hij definitie een streep zet onder de onderhandelingen met de EU. Dus maatregelen waarmee Erdoğan niet alleen blaft, maar ook bijt.’
Het blijft afwachten hoe diep deze mogelijke beten zijn. Volgens Neuteboom leunen de Turken sterk op de Nederlandse economie. ‘Nederland is de grootste foreign direct investor in Turkije. Op het moment dat de Nederlandse handelsrelaties verslechteren, gaat het ook ten koste van de export van Turkije. Het doorvoerland waar ze altijd trots op zijn geweest, staat dan onder druk. Op het moment dat er sancties naar de EU of Nederland instellen, snijden ze zichzelf in de vingers.’
Dag, geldkraan
De grootste zwakheid in de Turkse economie is de externe positie. ‘Om hun hoge buitenlandse schuld en het tekort op de lopende rekening te kunnen financieren, zijn ze afhankelijk van buitenlands kapitaal. Dat stroomt voornamelijk binnen door de zogenaamde portfolio flows vanuit het buitenland en minder door langetermijninvesteringen. Bij sancties wordt de kapitaalkraan gewoon dichtgedraaid. Daar hebben ze voornamelijk zichzelf mee en niet Nederland,’ aldus de econoom.