
Het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump is een bedreiging voor de wereldhandel. De 189 lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen ‘eerlijke handel’ versterken, maar zullen niet langer waarschuwen voor de schadelijke consequenties.
Bij de voorjaarsvergadering van het IMF verdween de traditionele waarschuwing tegen protectionisme uit de slotverklaring, zoals vorige maand ook gebeurde bij de vergelijkbare top van de G20. Die koerswijziging is ontstaan onder druk van de nieuwe Amerikaanse regering, die vindt dat de Verenigde Staten de dupe zijn van een oneerlijk handelssysteem en die met haar ‘America First’-opvattingen de vrees voor handelsoorlogen heeft aangewakkerd.
Zie ook: CFO’s niet onder indruk van Trump en Rutte en verwachten groei M&A-markt
De IMF-landen hielden het er zaterdag op dat ze de bijdrage van handel aan hun economie willen ,,versterken”. IMF-topvrouw Christine Lagarde verwees in een toelichting echter naar de beleidsagenda van het IMF, die door alle landen is aangenomen. Daarin waarschuwt het fonds wel dat protectionisme alleen verliezers kent.
Ongewis
Er bestaat grote onduidelijkheid over ‘eerlijke’ handel sinds het aantreden van president Trump. Daardoor blijft de kans op eenzijdige maatregelen die de internationale handel kunnen schaden voorlopig aanzienlijk.
Concurrentiebeperking
Het IMF wees die groeiende neiging van landen om concurrentie uit het buitenland te beperken afgelopen week aan als een van de belangrijkste bedreigingen voor de ‘lente’ die lijkt te zijn aangebroken in de wereldeconomie. Die groeit, onder meer door meevallende ontwikkelingen in Azië en Europa, in 2017 en 2018 naar verwachting sterker dan vorig jaar.