
‘Ons bedrijf is niet gered, zoals de DNB zegt, maar afgebouwd, uitgeknepen en kapot gemaakt.’ Dat zegt Ewout Henny, directeur Conservatrix Groep, na de gedwongen aandelenoverdracht van de levensverzekeraar aan de nieuwe eigenaar, ELI Global.
Na bijna 150 jaar is er zo een einde aan een altijd betrokken en zeer klantgericht eigenaarschap gekomen, meldt Conservatrix in een persbericht. ‘Onze aandeelhouders hebben tot het laatste moment en met alle middelen gevochten tegen de in hun ogen volkomen onnodige uitverkoop van hun bedrijf. Conservatrix is vandaag voor 1 euro door DNB overgedragen aan het Amerikaanse ELI Global, LLC. Dat bedrijf kan per direct zo’n 100 miljoen eigen vermogen op haar balans bijschrijven. Omdat in de VS andere waarderingsgrondslagen gelden dan in het veel te strenge Nederland.’
Conservatrix stelt dat Nederland het enige land in Europa is dat de nieuwe regels uit Solvency 2 per direct heeft geïmplementeerd. Dat heeft grote gevolgen voor de waardering van in het verleden afgesloten levensverzekeringen, die allen een zeer lange contractduur kennen. ‘Daarmee heeft DNB de regels van het spel tijdens het spel aangepast, zonder marktpartijen daartegen op de juiste wijze te beschermen’, stelt de levensverzekeraar uit Baarn. ‘Alle andere Europese landen hebben lange overgangstermijnen tot wel 16 jaar ingesteld. Door dit veel te rigide beleid komen veel Nederlandse levensverzekeraars (ook AEGON NL en Delta Lloyd bijvoorbeeld) nu plotseling in een papieren, zwaar vertekende schijnwerkelijkheid terecht. Hoewel Conservatrix een kerngezond bedrijf is dat de komende 60 jaar moeiteloos aan haar verplichtingen kan voldoen, heeft DNB gemeend te moeten ingrijpen vanwege hun strikte interpretatie van de nieuwe Europese regelgeving en Conservatrix onnodig in de uitverkoop gedaan.’
Amateuristische en onnadenkende interventie
Ewout Henny, directeur Conservatrix Groep is dan ook boos: ‘Een inktzwarte dag. DNB spreekt van een redding, maar ons bedrijf is afgebouwd, uitgeknepen en kapot gemaakt. Er zijn onnodig hoge kosten gemaakt in opdracht van DNB. Voor de 95.000 klanten van Conservatrix verandert er door de wisseling van aandeelhouderschap hopelijk verder niets. Onze trouwe klanten en loyale medewerkers dank ik zeer voor de altijd plezierige relatie en ongekende inzet in toch lastige tijden. Ik ben ontsteld en verbijsterd over de amateuristische en onnadenkende interventie van toezichthouder DNB. Wij raken een in de kern supergezond en traditioneel gedegen familiebedrijf kwijt. En schenken de Amerikanen 100 miljoen. Dat voelt niet alleen heel erg onrechtvaardig maar was ook volstrekt onnodig.’
De DNB heeft eerder deze week gesteld dat de levensverzekeraar gedwongen een nieuwe eigenaar heeft gekregen en daarmee is gered. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de Baarnse verzekeraar ondergebracht bij Trier Holding, een Nederlandse onderneming van de Amerikaanse investeerder Eli Global.
Gevaarlijke ontwikkeling
Volgens DNB was er sprake van een ‘gevaarlijke ontwikkeling van de solvabiliteit’ en vormde dit een bedreiging voor het voortbestaan van Conservatrix. Na jaren van sterke omzetgroei kwam de verzekeraar in 2014 in problemen. Het benodigde vermogen voor de verzekeringsverplichtingen slonk en zakte ver onder het vereiste minimum. De verzekeraar stopte prompt met de verkoop van polissen aan nieuwe klanten.
DNB probeerde de afgelopen jaren op diverse manier de aandeelhouder, de directie en de raad van commissarissen te bewegen om de kapitaalbuffers te verstevigen, maar de situatie verslechterde alleen maar. Commissarissen en directie werden ontslagen en DNB stelde een stille curator aan.
Ruzie met familie
Intussen ruziede de aandeelhoudersfamilie Henny bij de rechter met DNB over onder meer de waardering van de hypotheekportefeuille en beschuldigde de toezichthouder van intimidatie.
Uiteindelijk besloot DNB tot het zware middel van een overdrachtsplan, waarbij het bedrijf gedwongen een andere eigenaar krijgt. De oprichtersfamilie Henny is daarmee aan de kant gezet. De rechter stemt hiermee in, zo blijkt uit een publieke uitspraak die de rechtbank Amsterdam gedaan heeft.
Het is voor het eerst dat de toezichthouder gebruik maakt van een gedwongen aandelenoverdracht bij een verzekeraar. Dat de rechter hiermee akkoord gaat, ziet DNB als steun van het toezicht.
Friesland Bank
De ingreep is in zekere zin vergelijkbaar met Friesland Bank in 2012. Die bank verkeerde in financieel zwaar weer, had solvabiliteitsproblemen en dreigde om te vallen. De bank kon niet op eigen kracht verder en werd onder aansturing van DNB uiteindelijk overgenomen door Rabobank.