
Standaard begint mijn dag met een bakje koffie en de krant. Even de koppen snellen om te zien hoe het gaat met bijvoorbeeld de Nederlandse economie. En wat blijkt? Het gaat goed. Echt goed. De economie groeit, de werkloosheid daalt en bovenal zijn bedrijven hun facturen sneller gaan betalen. Bedrijven hebben weer wat meer lucht en credit managers kunnen zich weer focussen op waar ze goed in zijn: de schakel vormen tussen commercie en finance.
Dit jaar zien we voor het eerst weer een daling in de Days Sales Outstanding (DSO). Het onderzoek van Graydon laat zien dat de DSO met maar liefst 1,5 dag ten opzichte van 2015 daalde en dat is veel. Bedrijven, en dan met name de afdeling Credit Management, zijn zich ervan bewust dat dit zo laag mogelijk gehouden moet worden. Toch bleek dat de afgelopen jaren niet altijd mogelijk te zijn. We hadden natuurlijk te maken met een crisis, waardoor aan bepaalde verwachtingen van betalingstermijnen niet voldaan kon worden. Deze trend verandert. Het bedrijfsleven beschikt over meer middelen en credit managers zijn steeds creatiever om zowel de Finance afdeling als de klanten tevreden te houden. Afspraken die binnen het bedrijf en met klanten worden gemaakt, worden beter nagekomen.
Kiezen voor een snelle betaling
Nu het goed gaat, kan er kritischer gekeken worden naar de kwaliteit van de omzet. Dat we 1,5 dag gewonnen hebben, betekent echter niet dat we achterover kunnen gaan leunen. Het is de kunst om het zo te houden en ervoor te zorgen dat facturen nóg sneller betaald worden. Door deze verandering kunnen bedrijven strakker omgaan met de betalingstermijnen en hebben eigenlijk verschillende mogelijkheden:
- Ze kunnen ervoor kiezen om alles onder een bepaald bedrag standaard met credit card te laten betalen. Dit heeft het voordeel dat het direct op de rekening van het bedrijf staat en dat er daardoor geen openstaande facturen achterblijven.
- Daarnaast kunnen bedrijven in hun credit management software goed achterhalen welke klanten hun facturen wel of niet op tijd betalen. Zo kan er bijvoorbeeld met een laat betalende klant de afspraak worden gemaakt dat zij vooraf 75 procent van het factuurbedrag aanbetalen. Het restbedrag mag 14 dagen na levering worden betaald. Op deze manier denkt het bedrijf ook mee met laat betalers en worden verwachtingen juist gemanaged.
Vanaf nu gaan we bergopwaarts en is het de bedoeling dat bedrijven de facturen natuurlijk nóg sneller gaan betalen. Voor de afdeling Credit Management is het belangrijk dat zij goede en strakke processen inricht, op tijd reminders uitstuurt en bovenal geniet van de vele voordelen van een goed credit management beleid.
Geschreven door John Scholte, VP Direct Sales bij OnGuard.